Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.08.2015.
05:17
D. Dekić - Vesti A

Hvali Amere i Ruse, drž' se Berlina!

Spoljna politika Aleksandra Vučića nije šizofrena, ali nije ni primerena, komentariše za "Vesti" analitičar Đorđe Vukadinović najave da će srpski premijer u ovoj godini dva puta posetiti SAD i Rusiju. Predsednik Vlade Srbije gotovo da se ne rastaje od ambasadora ove dve zemlje u Srbiji, s kojima se prema medijskoj računici, od početka 2015. godine "u četiri oka" video gotovo 35 puta, ili u proseku pet puta mesečno.

A. Čukić
Ne okreći se sine: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Vukadinović smatra da je takva spoljna politika dugoročno neodrživa.

- Na prvi pogled ta politika je vešta, ali samo prema domaćoj javnosti, pošto uz pomoć medija Vučić stvara utisak da dobija izuzetnu podršku i pohvale sa svih strana. To je dobro za njegov rejting i podršku, kako proevropskih, tako i birača nakolonjenih Rusiji. Ali, to je dugoročno loše i neodrživo jer ono čime je moguće zaseniti i obmanuti neobrazovane i neinformisane birače ne može da prođe kod spoljnopolitičkih igrača koji znaju kako stvari stoje. A to je da je Vučić pronemački orijentisan, a pokušava da se ne zameri SAD i Rusiji - tumači Vukadinović.

On dodaje da je Vučić za domaću javnost, naročito za svoje biračko telo "Slobodan Milošević koji se saginjati neće", spreman da SAD-u i Rusiji skreše u lice. A on je istovremeno prema spolja "mek kao pamuk" i kooperativniji od najkooperativnijeg lidera DOS-a.

Savetnik i Volfram Mas

Koliko je u Vučićevoj spoljnopolitičkoj priči važan akter Berlin govori dolazak još jednog Nemca za savetnika u srpsku Vladu. Od septembra će u Nemanjinoj 11 kao specijalni savetnik premijera sedeti nekadašnji nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas. Njegovom povratku u Beograd gde je službovao od 2007. do 2012, kako se čuje, kumovao je napor koji je uložio da se uspostavi odlična saradnja između Beograda i Berlina.

Ipak, kako ukazuje Vukadinović, srpski premijer igra vrlo pažljivo, naročito prema SAD, dok Rusiji šalje verbalne poruke zbog svojih birača. Dok se plaši Amerike, najbolje i najiskrenije sarađuje sa Nemačkom.

Poštovan kao Tito, opasan kao Sloba

- Vučić želi da bude prepoznat i kao regionalni šampion pomirenja, bar koliko je to bio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, a po mogućstvu i mnogo više. Dakle, poštovan kao Tito, opasan kao Slobodan Milošević, regionalno omiljen kao Tadić, hrabar kao Aleksis Cipras i tragičan kao Zoran Đinđić. A od svega toga zapravo ništa - kaže Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Subota 01.08.2015. 09:49
Da u Srbiji ima Srba dostojnih postovanja, ne bi taj izdaj/nik vise gmizao Srbijom! Osta samo fukara koju i treba da zapisava i ponizuje!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online