Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.07.2015.
04:13
J. L. Petković - Vesti A

Tači ne sluša ni Ameriku

Glasanje o Specijalnom sudu koji će procesuirati ratne zločine koji su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, ponovo je odloženo. Kako je Hašim Tači, ministar kosovske vlade i lider Demokratske partije Kosova najavio, nakon sastanka sa predstavnicima svoje stranke, o zakonu vezano za sud, a koji zahteva promene kosovskog ustava i dvotrećinsku većinu u Parlamentu u Prištini, poslanici će se izjašnjavati naredne nedelje.

A. Čukić
Farsa: Kosovski parlament više puta odložio raspravu

Pokret Samoopredeljenje najavio je blokadu kosovskog parlamenata, a pozivali su i predstavnike stranke Ramuša Haradinaja (Alijanse za budućnost Kosova) i Fatmira Ljimaja (Nisma) da im se u tome pridruže. Ako se uzmu u obzir sve okolnosti, velike su šanse da na dan glasanja dođe do sukoba u prištinskoj skupštini, mogući su protesti veterana OVK ispred Parlamenta, i prilično mršave šanse da albanske stranke izglasaju Specijalni sud.

Dosadašnji bezuspešni pokušaji glasanja, pokazali su da je dobar deo albanskih političara protiv formiranja suda, zbog čega je morala da "pripreti" čitava plejada najuticajnijih diplomata iz SAD, Nemačke i Velike Britanije. Očigledno nije bilo dovoljno što su američke diplomate nekoliko puta stavile do znanja zvaničnoj Prištini da "mogu da zaborave na prijateljstvo" ukoliko ne glasaju za Specijalni sud, a sličnu poruku prenela je i nemačka diplomatija. Poslednja u nizu, specijalna savetnica britanskog premijera Dejvida Kameruna, baronesa Džojs Enelaj, objasnilla da se sud za zločine OVK mora formirati.

Opozicija sprema blokadu

Kao lider stranke sa najvećim brojem mesta u kosovskom parlamentu, Tači tvrdi da će imati dovoljan broj glasova, što znači da će ih skupljati i iz redova opozicije. A, opozicija, opet je glasno i jasno protiv suđenja pripadnicima OVK. Scenario da glasanje blokiraju Samoopredeljenje, Ramuševa i Ljimajeva stranka je moguć, s obzirom da se od kada je objavljen izveštaj specijalnog istražitelja Klinta Vilijamsona, spekuliše da bi se među optuženima moglo naći najviše pripadnika Haradinajeve partije.

Tači koga pojedini predstavnici međunarodne zajednice optužuju za duplu igru, i kvalifikuju kao osobu koja javno govori jedno, a sve vreme radi protiv osnivanja suda, ovoga puta je od svih poslanika PDK-a tražio da se pismeno izjasne, odnosno da potpišu da će glasati za sud.

Poslanicima iz redova svoje stranke je navodno poručio da ih ako ne izglasaju sud očekuju parlamentarne izbori na jesen, a da oni koju ne žele da daju glas, računaju da neće biti na listi za poslanička mesta. Ipak, troje Tačijevih ljudi: Nait Hasani, Fadilj Demaku i Ganimete Musliu (poznata po tome što je tokom posete Beogradu promovisala boje albanske zastave i time se hvalila po društvenim mrežama) i dalje su kategorički protiv Specijalnog suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online