Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.07.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

"Oluju" pred Evropski parlament

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da u EP podrži donošenje rezolucije o "Oluji" kojom bi se najstrože osudio ratni zločin i etničko čišćenje hrvatskih oružanih snaga sprovedeno nad srpskim stanovništvom u avgustu 1995.

Fonet
Rezolucija verovatno nikad pred parlamentarcima

Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju povodom dve decenije Srebrenice, a Linta u pismu adresiranom na šefove sedam poslaničkih grupa u EP povodom 20 godina "Oluje", traži osudu hrvatskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava.

- EP bi rezolucijom, pozvao Hrvatsku da procesuira sve odgovorne za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, da prognanima vrati oduzeta prava, ili da novčanu nadoknadu - kazao je Linta.

Niko nas ne pita

Milojko Budimir je neprijatno iznenađen što su srpske vlasti bez konsultacija sa izbegličkim udruženjima odlučile da obeleže godišnjicu Oluje, 5. avgusta kada i Hrvatska slavi svoju državnost.
- Već 19 godina obeležavamo to veliko stradanje 4. avgusta, pa je bar, ako ništa drugo, bilo primereno da su nas pitali za mišljenje, a ne da napamet odlučuju - objašnjava Budimir.

On ističe da bi se rezolucijom od Hrvatske tražilo da prestane da obeležava 5. avgust kao državni praznik, obezbedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživelima, kao i da ubrza rad na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.

Proterano četvrt miliona ljudi

- Tokom i posle "Oluje" hrvatske snage ubile su više od 2.000 Srba, od čega 1.200 civila, i proterale više od 220.000, dok se oko 900 vode kao nestali, što je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U akciji "Maestral", produžetku "Oluje" hrvatske snage su sa snagama armije BiH ubile 655 i proterale oko 125.000 Srba iz zapadnokrajiških opština koje se nalaze u Federaciji BiH - kazao je Linta, ukazujući na dvostruke standarde hrvatskog pravosuđa.

A. Čukić
Nesuglasice: Pupovac i Linta

- Duboko verujemo da delite naše mišljenje da bi usvajanje rezolucije o "Oluji" bilo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja dva naroda - ukazao je srpski poslanik, dodajući da Zagreb snosi glavnu odgovornost "genocidna dela", ubistva i progone, jer nije preduzeo konkretne mere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila.

Predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je skeptičan kada je reč o evropskim parlamentarcima, jer kako ukazuje, dok lički medved spava samo zimi EP, kada su u pitanju Srbi iz Hrvatske, spava i leti i zimi.

Razlika od Srebrenice

Povodom Lintine inicijative EP, Pupovac objašnjava da u EP mnogi znaju za Srebrenicu i njene posledice, ali ne i za "Oluju" i njene posledice.
-Većina nema nikakvu svest o međupovezanosti ove dve žrtve koje su po svoj prilici prinešene na oltar istog mirovnog paketa za završetak rata na hrvatsko-srpskom govornom prostoru. Zato bi najpre trebalo raditi da se to učini poznatim, a to već ne može biti stvar jednog pisma koliko god i ono bilo neophodno - kazao je Pupovac za "Danas"

- Imali su priliku da reaguju na ozbiljne incidente sa ćiriličnim tablama koje su lomljene i uklanjane, ali su to prepustili Hrvatskoj kao njenu unutrašnju stvar. Očekivalo se da će Hrvatska kad postane deo EU lakše rešavati probleme Srba, a ispalo je da sve što su obećavali pre ulaska u tu zajednicu, sada izbegavaju da rade - kazao je Budimir dodajući da je Linta kao poslanik vladajućih naprednjaka trebalo da urgira da se rezolucija o "Oluji" usvoji u Skupštini Srbije koja je usvojila samo Rezoluciju o Srebrenici. Da su, kako kaže, srpski parlamentaraci osudili "Oluju", rezolucija koju predlaže Linta imala bi i veću težinu u EP.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, uz ocenu da se položaj Srba u Hrvatskoj u poslednje tri godine pogoršava, kaže da je malo verovatno da će Lintina inicijativa izazvati neku pažnju u EP jer većina evroparlamentaraca nema saznanja o "Oluji".

Dvostruki aršini

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je ocenio da je "Oluja" primer genocida iz udžbenika.
- Postoji genocidna namera, kroz naređenje Franje Tuđmana, da Srbima treba naneti takve udarce da nestanu iz Hrvatske. To se i dogodilo i zato pozovam poslanike EP da usvoje rezoluciju u kojoj će konstatovati da je "Oluja" najveće etničko čišćenje i da pozovu Hrvatsku da tu operaciju više ne slavi - zaključio je Marković.

- Da bi te inicijative bile prihvaćene treba i da dođu od imenom i delom poznatih i priznatih ljudi onima kojima su upućene da bi se pretvorile u unutarparlamentarnu inicijativu, kao i da oni kojima je upućena znaju šta je ta operacija i koje su njene posledice. Bojim se da i u jednom i u drugom slučaju nedostaju potrebna znanja onih kojima se inicijativa upućuje - skeptičan je Pupovac.

On je naveo da je u Hrvatskoj obnovljena netolerancija i nacionalistička atmosfera i antimanjinska, posebno antisrpska kampanja. Posebno je kaže snažna bila antićirilična čije posledice još traju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online