Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.07.2015.
10:57
Tanjug A

"Ništa se ne menja, nastavljen teror nad Srbima na Kosovu"

U petak rano ujutru, nepoznata lica pucala su u ataru sela Goraždevac na vozilo sa beogradskom registracijom, saopšteno je iz eparhije Raško-prizrenske.

Vesti
Srkva u Drsniku dva puta bila na meti vadala

Crkva Svete Paraskeve iz 16. veka u povratničkom selu Drsnik kod Kline provaljena je, opljačkana i oskrnavljena dva puta u poslednjih 48 sati.

Kako je navedeno u saopštenju, pored tih incidenata, na spomenik srpskih žrtava rata i dece postradalih na reci Bistrici bačen je molotovljev koktel.

Kosovska policija je obavila uviđaj u svim slučajevima, ali ne samo da se ne zaustavlja talas nasilja protiv Srba na tom prostoru, već se oni koji prijave napade i pljačku i sami tretiraju kao krivci i suočavaju se sa pretnjama policije da priznaju ono što nisu učinili, kaže se u saopštenju.

Tako je bilo i u selu Drsnik gde je policija privela i optužila za krađu i provalu crkvenjaka, Srbina koji poseduje ključeve crkve i otključava je kada vernici dolaze na molitvu, pa je jerej Miloš Vukić, koji je zadužen za tu crkvu, demantovao te lažne optužbe ukazujući da je reč o čoveku koji je video i prijavio stvarne napadače, navodi se u saopštenju.

Kao više puta do sada žrtve bivaju imenovane krivcima samo da bi se zaštitile lokalne albanske bande koje sistematski već godinama terorišu srpske povratnike na prostoru opština Klina sa ciljem da ih nateraju da napuste svoje domove.


Ministar za povratak Dalibor Jevtić već je više puta ukazivao na ovaj teror i pljačku kojoj su izloženi najsiromašniji Srbi koji neretko žive izolovani i okruženi većinskim albanskim stanovništvom.

Međutim, i pored svih prigovora i apela, pa čak i kritika Kosovskoj policiji iz međunarodnih krugova, ništa se ne menja i teror se nastavlja, navode iz eparhije Raško-prizrenske.

Npadi na Srbe u cilju da se nanese dodatna bol"

Crkvu u Drsniku posetila je komisija Kancelarije za kulturnu baštinu Eparhije Raško-prizrenske i ustanovila je vidljive tragove vandalizma na crkvenom mobilijaru kao i novu štetu na freskama sa natpisima "UČK", što nesumnjivo ukazuje ko je i sa kakvim namerama provalio u crkvu i načinio štetu.

"Najnoviji napad u Goraždevcu predstavlja još jedan pokušaj da se ne samo ugrozi bezbednost ovog srpskog sela u većinski albanskom okruženju, nego da se porodicama koje su izgubile svoje bližnje u vreme rata i u masakru na reci Bistrici 2003. godine, kada su ubijena dva srpska dečaka, nanese dodatni bol" ocenjuje se u saopštenju.

Pucnji na vozilo sa srpskom registracijom i napad molotovljevim koktelom na spomenik postradalim Srbima u ovom selu akt je terorizma sa ciljem da se preostali Srbi na ovom prostoru zaplaše i podstaknu na odlazak, navodi se u saopštenju i dodaje da je eparhija Raško-prizrenska više puta do sada apelovala i na međunarodne i kosovske institucije, ali bez rezultata.

Na severu Kosmeta povećano je prisustvo pripadnika Kosovske policije, naročito u multietničkim naseljima, potvrdio je Tanjugu regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

On je rekao da je prisustvo policijskih službenika povećano po naredbi iz glavne Direkcije policije u Prištini i da su policajci raspoređeni u cilju preventivnog delovanja.

Bojić je precizirao da je posebno podignut nivo bezbednosti u multietničkim zonama, u Bošnjačkoj mahali, Tri solitera, Brđanima i Mikronaselju u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da je povećan broj policijskih službenika u Sočanici u opštini Zvečan, jer se tamo održava fudbalski turnir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online