Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 07.07.2015.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Stajanjem protiv ležanja za Srebrenicu

Odgovor delu srpskog nevladinog sektora koji 11. jula ispred republičkog parlamenta u Beogradu organizuje ležanje na asfaltu u znak sećanja na srebreničke žrtve, stigao je od Pokreta Dveri čiji je lider Boško Obradović pozvao najmanje 3.267 građana da se toga dana okupe na istom mestu i sete isto toliko Srba iz srebreničko-podrinjskog kraja, stradalih tokom rata u BiH od, kako je rekao, ruke muslimanskih zločinaca na čelu s Naserom Orićem.

Tanjug
Nož u leđa Srbiji: Boško Obradović

Dušan Mašić, novinar Bi-Bi-Sija, inicijator je "akcije" u kojoj 7.000 građana Srbije treba da legne ispred parlamenta i tako obeleži 20 godina "od genocida" u Srebrenici.

Neprimereno je, kaže Obradović, da se "izmišljeni genocid" u Srebrenici obeležava u Beogradu, ispred Skupštine, sa ciljem da se pred očima sveta Srbi javno pospu pepelom i priznaju krivicu za sve što ih nepravedni i antisrpski Haški tribunal optužuje.

- Sramno je što smo zaboravili srpske žrtve, ćutimo i dozvoljavamo da jedino one budu negirane i zanemarene. U ime svih srpskih stradalnika od Kosova do Jadovna, od Jasenovca do Oluje, a posebno onih iz srebreničkog kraja, dužni smo da odbranimo istinu o srpskom narodu, kome se može naći mnogo mana, ali definitivno nikada nije bio osvajački i genocidan - ocenio je Obradović.

Mašićevu ideju prihvatili su NVO Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo. Njihov potez, prema rečima Obradovića, pokazuje da u Srbiji postoje "nosioci mržnje prema srpskom narodu i kreatori umobolnog pokušaja da se narod koji je preživeo trostruki genocid u 20. veku, proglasi genocidnim".

Jedini parlamentarni akter koji se oglasio povodom Mašićeve akcije je Srpska narodna partija Nenada Popovića koja tvrdi da je cilj ležanja ispred zgrade parlamenta da Srbija simbolički prizna krivicu za genocid, a da se srpski narod, bez dokaza i presude, označi kao genocidan.

- Zašto te NVO nikada nisu organizovale skup sećanja za srpske žrtve u BiH ili Jasenovcu, niti okupljanje na kojem bi osudile akcije 'Bljesak' i 'Oluja' - pita SNP.

Premijer Vučić izjavio je juče u Topoli da Srbija neće "dozvoliti nikome da je gazi" i poručio da Srbi "veličinu pokazuju i time što su u stanju da se poklone i tuđim žrtvama onako kako se klanjaju i pred svojim".

- Srbiju da zgazite nećete, jer ćemo umeti da je štitimo - rekao je Vučić, ukazujući da su u poslednje vreme neki rešili da različitim rezolucijama ponovo stavljaju beleg onih koji treba da se stide prošlosti.

Veber: Vučić da se odrekne Dodika

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da premijer Vučić treba da ode u Srebrenicu 11. jula, ali i da prestane da podržava Milorada Dodika.
- Premijer Vučić bi trebalo da jasno i javno kaže da ne podržava politiku režima Milorada Dodika koja podrazumeva pretnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH - rekao je Veber za list "Danas".

POVEZANE VESTI

Utorak 07.07.2015. 11:19
Da li Srbi imaju MU_DA da izadju na ulice i pokazu da nisu zaboravili svoje zrtve, da se ne stide svog postojanja, da se ne boje pretnji i ucena vide ce se u Subotu.
Utorak 07.07.2015. 10:01
Tuto - javi da li si dobio 3,14čke ovih dana pa da znam da li uopšte da komentarišem ?
Utorak 07.07.2015. 13:53
од кад сам ја слободан потписо сарадњу са ХАГ и пустео НАТО да уће на косово са срби раду шта оћу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online