Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.05.2010.
11:49 >> 13:05h
Vestionline A

Tajni pregovori Srbije i Kosova?

Međunarodna zajednica se priprema za pregovore Beograda i Prištine koji će biti tajni, izjavio je u Skoplju kosovski publicista i analitičar Veton Suroiu, ističući da se područje Balkana i dalje suočava sa nestabilnošću zbog "statusa kvo" u kojem se Kosovo trenutno nalazi.

"Kosovo može da bude izvor nestabilnosti zbog činjenice da Srbija svojom politikom mešanja u nezavisnost Kosova doprinosi destabilizaciji regiona. Treba napomenuti da se očekuje veći uticaj i pritisak na EU i SAD za još jedan proceš tajnih pregovora između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Kao i svaki drugi proceš i taj će imati svoje rizike i koristi", rekao je Suroi skopskoj TV "Alsat", a prenosi danas prištinska štampa.


On je ocenio da, kako stavri stoje, ne postoji realna mogućnost da se zemlje zapadnog Balkana pridruže EU pre 2020. godine, i da treba očekivati da će narednih deset godina biti iskorišćeno sa regulisanje situacije, u ovom delu Evrope, nastale raspadom bivše Jugoslavije.


Suroi je dodao da su katastrofalna ekonomska situacija i siromaštvo glavni faktor za krhko stanje na zapadnom Balkanu.


Inče, pre nekoliko dana i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da je pripremio plan za rešavanje odnosa Srbije i Kosova, ističući da EU mora biti spremna da reaguje nakon što bude obelodanjeno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kosovo ne može da napreduje bez Beograda

 

O potrebi obnove pregovora između Beograda i Prištine nedavno je progovorio i američki stručnjak za spoljnu politiku Nikolas Gvozdev, u autorskom tekstu za "Forin afers", publikacijiu uticajne američke organizacije "Savet za spoljne odnose", u čijem su upravnom odboru imena poput Madlen Olbrajt i Kolina Pauela.


"Dve godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosovo nije ostvarilo napredak kakvom su se nadali oni koji su ga u tome podržali, a da bi se ostvario pomak potrebno je obnoviti pregovore Prištine i Beograda i odvojiti pitanja nezavisnosti od pitanja granica", naveo je Gvozdev.


Intenzivirani dijalog o Kosovu podstaknut je s početka ove godine, neposredno, insistiranjem Srbije da Kosovo na međunarodnim i regionalnim skupovima učestvuje isključivo u skladu sa Rezolucijom 1244, a suštinski je rezultat činjenice da više ne može da se ignoriše sadašnja neodrživa situacija.


Poslednjih dana iz ključnih svetskih metropola, uključujući i prestonice država koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova, stižu signali o uvidu zvaničnika da "realnost na terenu", koju su do nedavno Srbiju nagovarali da prizna, i nije baš tako čvrsto utemeljena, kao što su neki priželjkivali.


S jedne strane, postaje jasno, navode diplomatski izvori, da je sadašnje stanje neodrživo, da je Kosovo u potpunosti zavisno od strane pomoći i da ni dve godine od proglašenja nezavisnosti nije postalo funkcionalna država.


Takođe, definitivno je sigurno da bez pristanka Srbije nikada neće ni moći ozbiljno da profunkcioniše, pre svega zbog nemogućnosti pristupa članstvu u Ujedinjenim nacijama.


U slučaju ponovnog pokretanja procesa o utvrđivanju budućeg statusa Kosova, kako god taj proces bio formalno nazvan - pregovorima ili ne - od Srbije se očekuje ozbiljna kooperativnost, jer je u interesu Beograda da ovo pitanje bude što pre rešeno iz više razloga, uključujući i uspešno okončanje evropskih integracija.


Međunarodnoj zajednici je, takođe, stalo da ovaj problem bude što pre rešen na obostrano zadovoljstvo, jer se Srbija smatra ključnim "igračem" u regionu, trenutno prilično sapetim, što "nikome ne čini dobro".


Jedini problem u ovoj situaciji mogli bi predstavljati kosovski Albanci, koji još uvek sebe doživljavaju kao "pobednike", odnosno kod kojih još nije sazrela svest o tome da će, ukoliko se ovakvo stanje nastavi, dugoročno postati poražena strana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online