Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.06.2015.
08:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Patrijarh miri Srbe u Kanadi

Patrijarh srpski Irinej ovog vikenda lično preuzima privremeno upravljanje Eparhijom kanadskom. Poglavar SPC boravi u tronedeljnoj poseti Kanadi i u manastiru Svetog Preobraženja u Miltonu, gde će mu bivši episkop Georgije zvanično predati eparhiju.

A. Čukić
Patrijarh srpski Irinej

Time bi trebalo da se okončaju i problemi koji potresaju Kanadsku eparhiju od nedavne smene vladike Georgija.

Patrijarha je na aerodromu u Toronto dočekalo oko 350 pravoslavnih vernika. Srpska deca su, navodi se u saopštenju, u narodnim nošnjama prema tradiciji poslužila patrijarha sa pogačom i solju, a vernici su prilazili da uzmu blagoslov s nadom da će patrijarhov dolazak "povratiti narušeno jedinstvo, nastalo zbog samovolje razrešenog vladike Georgija".

Njegovo razrešenje je izazvalo nove podele među Srbima u Kanadi na Georgijeve pristalice i protivnike. Patrijarh je prisutnima rekao da dolazi "da sve pozove na međusobnu ljubav, slogu, jedinstvo i radost".

Međutim, poglavara SPC je, kako se navodi, na ulazu u jedini srpski manastir u Kanadi, umesto zvona dobrodošlice i vladike Georgija dočekala policija, a pojedine Georgijeve pristalice vređali su neke sveštenike u patrijarhovoj pratnji.

- Posle razgovora sa dosadašnjim, smenjenim potpredsednikom Eparhijskog saveta Ilijom Rakanovićem i potpredsednicom Fransoaz Arsić, patrijarh Irinej je sa sveštenstvom i prisutnim vernicima ušao u prazan manastirski konak. Tu su saznali da se vladika Georgije pre dva dana iselio u novokupljenu kuću pored manastira - navodi se u eparhijskom saopštenju.

Povratak crkava pod okrilje SPC

Očekuje se da nakon patrijarhove posete u sastav Eparhije kanadske bude vraćena crkva Svetog Đorđa u Nijagara Folsu, koja je zbog razmirica sa vladikom Georgijem svojevremeno data na privremenu upravu episkopu istočnoameričkom Mitrofanu. Patrijarh se nada da će se pod okrilje SPC vratiti i crkva Svetog arhangela Mihaila u Torontu. Ova bogomolja je pripadala Novogračaničkoj mitropoliji, tzv. američkim raskolnicima u SPC, a pre nekoliko godina se priklonila grčkim starokalendarcima, koji su takođe u raskolu sa kanonskom Grčkom pravoslavnom crkvom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.06.2015. 09:51
Irineju dosadilo u Srbiji, da ode malo do Kanade, dok ne počnu velike hladnoće.....! Na našu opću žalost, crkva sve više liči na Vladu Srbije !
Nedelja 07.06.2015. 08:39
Partrijarh Irinej ni približno nema snagu partrijarha Pavla pa zbog toga ne treba očekivati nikakva pomirenja već samo nove raskole . Nažalost .
Nedelja 07.06.2015. 15:16
Prvo pomiri ove ludde u Srbiji :lako ćemo za Kanadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online