Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
05:00
J. L. Petković - Vesti A

Dragana očitala lekciju sponzorima

Priča Dragane Jovanović, izbegle iz Prištine, jedne od korisnika pravne pomoći, koja godinama vodi bitku da joj se vrati imovina, ostavila je bez teksta sve učesnike okruglog stola organizovanog u Beogradu povodom završetka projekta Podrška sprovođenju strategija za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike - pravna pomoć.

A. Čukić
Ni na nebu ni na zemlji, već na teret državi Srbiji: Dragana Jovanović

Dragana je podvukla da je svim raseljenim licima ta pomoć neophodna jer većina nema novca za duge procese pred kosovskim sudovima. Podsetila je da je na Kosovu njena porodica vekovima živela dobro s Albancima, Turcima, Jevrejima, a da problem koji ima ne može da reši već 16 godina.

- Sa svojim petogodišnjim sinom sam 1. aprila 1999. napustila Kosovo. Živeli smo u kolektivnim centrima od Vrnjačke Banje, Bujanovca, Niša, lutali Srbijom i niko nije razmišljao šta će biti sa imovinom koju smo sticali godinama - ispričala je ona.

Da li će biti bolje

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da će ulaskom srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem biti stvoreni uslovi za masovniji povratak, a kroz vraćanje uzurpirane i uništene imovine. Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao da je u okviru projekta koji je finansiran iz fondova EU pružena pravna pomoć u 5.587 predmeta Srba i drugih nealbanaca pred kosovskim sudovima.

Dragana, o čijoj su borbi za imovinu "Vesti" prve pisale, svoj je predmet za sud uspela da formira tek 2006. U upornosti da imanje koje se vodi na ime majke Nadežde, ona je prva Srpkinja koja je došla do Ustavnog suda Kosova i uspela da porazi Kosovsku agenciju za imovinu. Ali, i pored toga, ona ne može da do svoje imovine. I danas sa porodicom živi u iznajmljenom stanu od 20 kvadrata.

- Prema odlukama može da se kaže da je pravda pobedila, ali smo mi i dalje ni na nebu ni na zemlji, i na teret državi Srbiji - zaključila je oporo ova žena koja se za pomoć obraćala i ambasadama SAD i Velike Britanije.

- Zgaženi smo i poniženi. Sve ove godine ja sa svojom majkom od 80 godina, invalidom prve kategorije, spavam u istom krevetu. Nakon odluke Ustavnog suda pisala sam opet ambasadama, Tačiju, Mustafi, ali niko nije odgovorio.

- Želim da kažem svim svim donatorima koji finansiraju Kosovsku agenciju za imovinu i kosovske institucije da za pare koje im daju nema nikakvih rezultata. Želim i da ih pitam, kako to da i dalje finansiraju institucije Kosova koje ne sprovode svoje odluke - završila je Dragana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online