Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.06.2015.
14:42
Tanjug A

Komersant: Srbija pravi zaokret ka Zapadu

Poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića SAD mogla bi da bude prekretnica kada je reč o spoljnoj politici Beograda, piše "Komersant" i tvrdi da se Srbija sve više okreće ka Zapadu iako nastavlja da insistira na neutralnosti i dobrim odnosima sa Rusijom.

Tanjug
Nova poseta Vučića Vašingtonu se tumači kao zaokret spoljne politike Srbije

Moskovski dnevnik podseća da je američki potpredsednik Džozef Bajden u februaru pozvao Vučića da na jesen dođe u Vašington, ali da je potom poziv stigao u aprilu za kraj maja-početak juna, a izvori lista u Beogradu tumače da je glavni razlog za to zabrinutost SAD zbog jačanja ruskog uticaja u Srbiji i na Balkanu.

- Srbija želi da ima maksimalno dobre odnose sa SAD i da osigura podršku Amerike na putu ka EU - citira Vučićevu izjavu "Komersant", navodeći i agendu njegove posete.

Iako je ekonomski deo posete važan, ključno mesto u razgovorima imaće politika, a proizlazi da su mnogo teme manje ili više povezane sa Rusijom i spoljnopolitičkom orijentacijom Beograda, piše list.

Uoči odlaska u SAD, Vučić je, kako navodi "Komersant", dao i izjavu za AP o tome da je Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa "što je veoma važno i za naše američke prijatelje".       

Vučić je potom precizirao da Srbija ne čini nikakve zaokrete već jednostavno želi da dobija gas iz više izvora.

Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić smatra da premijerova poseta SAD neće udaljiti Beograd od Moskve, a predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da neće biti nekog dramatičnog zaokreta u kursu Srbije, imajući u vidu da nema govora o tome da Beograd uvede sankcije Rusiji.

List navodi da će težnje Srbije da se približi EU i SAD verovatno izazvati nezadovoljstvo Moskve, za koju je Beograd ključni saveznik na Balkanu, ali da Moskva nema baš mnogo izbora - ili da te balkanske zemlje proglasi proameričkim sa svim posledicama koje iz toga proizlaze ili da se saglasi sa tim da one mogu da imaju dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 16:41
Zapad je rak rana Srbije-dali će Srbija uspeti da je preboli.
Ponedeljak 01.06.2015. 19:47
Не не не радимо ми ништа! То ради Вучко изд-ајник! Мора се разграниче неке ствари!
Ponedeljak 01.06.2015. 23:16
Народ Србије не жели у фашиистичку ЕУ и НАТО .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online