Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.06.2015.
10:29
Srna A

Selo na KiM: Starci bačeni u bunare, manastir porušen

Bilans 16-godišnje misije "mirovnjaka" Ujedinjenih nacija u selu Mušutište, desetak kilometara od Suve Reke na Kosovu i Metohiji, glasi - na stotine spaljenih i razidanih srpskih kuća, minirani temelji objekata i porušene crkve.

U Mušutištu, poznatijem po crkvi Presvete Bogorodice sagrađenoj pre sedam vekova, do 1999. godine u 200 domaćinstava živelo je oko 2.000 Srba. Danas su Srbi nepoželjni, a njihove bivše komšije, usled nasilja i potpunog bezvlašća, ne dozvoljavaju im ni da priđu svojim razidanim domovima.

Albanci traže sačinjavanje spiska nepoželjnih, odnosno onih Srba koji su, navodno, okrvavili ruke. Svi oni čija imena budu stavljena na spisak mogu samo da sanjaju o povratku na svoje ognjište.

Ostaje im nada da će poput nasljednika Arsenija Čarnojevića iz pepela podići crkvu Svete Bogorodice, i uz nju i ostalih 11 u kojima je do 1999. godine služena liturgija.

U crkvenim knjigama je zapisano da je Čarnojević pred seobu Srba izdao nalog: "U Mušutištu zatrpati crkvu Svete Bogorodice - kada se vratimo otrpaćemo je".

Sveta Bogorodica je za Srbe vaskrsla i služila im kao skrovište i prihvatilište pred naletima Turaka i Arbanasa, sve dok 1999. godine na teritoriju Prizrenske kotline nisu nogom kročili nemački vojnici. Pod njihovim zaštitom, Albanci su do temelja porušili manastir Svete Trojice u zaseoku Rusenica. Ostao je samo zvonik.

Porušili su i Svetu Bogorodicu raznoseći kamene stene uzidane u njene temelje. Minirali su i zvonik, a od ostalih crkava nije ostao ni kamen na kamenu.

Srbi iz Mušutišta veruju da će prokletstvo stići svakog onog ko podiže ruku na srpske svetinje i zatrpa temelje svetinja koje su vekovima trajale, poput Prizrenske Bogoslovije.

Uprkos crnoj realnosti, Srbi ne odustaju od namere da dobiju odgovor na pitanje - ko je izdao nalog, a ko počinio najstrašniji zločin nad starim i iznemoglim licima ovog kraja.

U junu 1999. godine u Mušutištu je, bežeći pred zločincima, ostalo dvadesetak staraca i jedno dete ne starije od pet godina. Sedamnaest ljudi je kidnapovano i do danas im se gubi svaki trag. Veruje se da su tela bačena u bunare koje su potom zlikovci sve do jednog zatrpali.

Groblje staraca, kako kažu meštani, neko će morati da otkopa i da odgovori zašto su svi bunari u Mušutištu zatrpani i ko je dozvolio da se sačini spisak nepoželjnih Srba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 14:21
Usr/ani Siftari ce platiti debelo za ubistvo pravoslavnog Naroda!!I to masno!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online