Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.06.2015.
05:48
J. Arsenović - Vesti A

Berlin diktira bez posrednika

U julu će biti tri godine od kada Srbija nema ambasadora u Nemačkoj, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavljuje da se još traži najbolje rešenje za diplomatskog predstavnika u najuticajnijoj državi EU!

Fonet/AP
Sam svoj ambasador: Aleksandar Vučić sa Angelom Merkel

Da apsurd bude veći, ministar Dačić je to rekao na Danu srpske diplomatije krajem prošle nedelje, pritom ironično primećujuću da "proces izbora ne treba da traje tri godine".

- Napravljena je greška kada su neki ambasadori vraćeni, a da nisu postavljeni novi - priznao je ministar, navodeći da je već napravljena lista od 15 novih ambasadora koji su u procesu odlučivanja.

Poznato je da glavna kočnica u izboru novih ambasadora leži u lošim odnosima dva kabineta - premijerovog i predsednika države. Svaki od njih dvojice - i Vučić i Nikolić - želi svog čoveka u ključnim zemljama.

Za direktora Centra za strateške alternative Dušana Prorokovića slučaj upražnjenih ambasada govori ne samo o sukobu Vučića i Nikolića, već i Nikolića i Dačića i Dačića i Vučića.

- Te razlike su bile vidljive ovih dana u vezi sa platformom o Kosovu. To svakako nije dobro za spoljno pozicioniranje zemlje - smatra autor knjige "Geopolitika Srbije".

Proroković dodaje da je diplomatija generalno u krizi jer "gubi prvobitnu ulogu s obzirom da izabrani nosioci funkcija pokušavaju da rešavaju probleme direktnim pregovorima".

- Konkretno u slučaju odsustva ambasadora u Nemačkoj, besmisleno je voditi spor, ako mi nemamo svoju politiku. Politika u odnosima Nemačke i Srbije je već sedmu godinu jednosmerna. Šta bi bila funkcija našeg ambasadora u Berlinu, s obzirom da mi samo primamo direktive i da se sve rešava na nivou razgovara premijera i predsednika sa nemačkim predstavnicima - primećuje sagovornik "Vesti".

Ministar Dačić je izjavio da je cilj da se do kraja godine imenuju 34 ambasadora a da će oko 20 ambasadora otići u penziju. Nezvanično se na prijemu moglo čuti da bi u diplomatske vode mogao da uplovi poznati glumac Predrag Miki Majnolović, koji se već pohvalno izjašnjavao o politici i energiji premijera Vučića, ali i režiser i član SPS-a Srđan Dragojević.

Dug spisak upražnjenih mesta

Otpravnici poslova u Grčkoj, Hrvatskoj, Emiratima...
Srbija trenutno nema ambasadore u deset zemalja. Pored Nemačke, tu je i Grčka gde je posao diplomatskog predstavljanja spao na otpravnika poslova Branka Lazarevića, osumnjičenog za veze sa Darkom Šarićem. I pored značajnog broja Srba u Hrvatskoj, Beograd nije poslao ambasadora u Zagreb, ali ni u daleku Indoneziju, najmnogoljudniju islamsku zemlju koja nije priznala Kosovo. Bez ambasadora smo i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
- Ako smo već krenuli sa značajnim ekonomskim projektima sa Emiratima, od Er Srbija i Beograda na vodi logično bi bilo da imamo i ambasadora, ali i ovaj primer pokazuje da se stvari rešavaju direktnim pregovorima Vučića sa domaćinima - primećuje Dušan Proroković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 07:05
Proterati i ovog njihovog iz Srbije jer voli mlade dečake. Onda nemaju oni i nemamo mi i lepo nam bez naci-nem,aca . Nikada nam ništa lepo nije došlo od njih pa neće ni sada.
Četvrtak 09.07.2015. 05:25
Šta će nama ambasadori kada od Vučića ne može da se živi.Čovak ima svakako neku hiper stvar kao npr. potrebu da u sve zabada nos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online