Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.05.2015.
16:50
Tanjug A

SPC apeluje: Artemijevci, vratite se na pravi put

Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja. Kako je saopšteno na sajtu SPC, ranije raščinjeni vladika Artemije i iguman Nikolaj su trajno isključeni iz SPC. Sabor je pozvao sve njihove pristalice da se vrate kanonskom poretku Crkve.

A. Čukić
Sabor SPC na prolećnom zasedanju doneo veoma značajne i nimalo lake odluke

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Oni su praktično anatemisani, što je prvi slučaj u istoriji srpske crkve.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je takva odluka SPC bila očekivana s obzirom na to da se bivši episkop Artemije, nažalost, još jednom oglušio o dobronameran poziv za mir i jedinstvo koje mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Raković, inače, smatra da je ovo prolećno zasedanje Sabora bilo značajno jer su donete veoma važne odluke.

Jedna od tih odluka je i razrešenje episkopa kanadskog Georgija i episkopa mileševskog Filareta.

Raković kaže da su arhijereji bili podeljeni oko procedure koja se sprovodi radi razrešenja vladika s dotadašnjih episkopskih katedri.

- Javnost je bila upoznata s ovim dilemama ali ih neki mediji nisu protumačili na pravi način. Nije bilo potrebe da se u javnosti podgreva atmosfera, da se čitavom procesu pridaje negativan predznak. Nasuprot tome, Sveti arhijerejski sabor SPC je u demokratskoj proceduri, glasanjem arhijereja, doneo odluke koje nisu nimalo lake - naveo je on.

Time je, napominje, SPC izričito pokazala da je snažna i čvrsta i da može da se uhvati u koštac s najvećim izazovima.

Dijalog sa Makedonskom crkvom

Kada je reč o odluci Sabora SPC da obnovi dijalog sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom, ali pod uslovom da ta crkva u raskolu obustavi progon arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog, Raković kaže da je taj slučaj inače doveden do apsurda.

- MPC u raskolu je učešćem u tim nemilim događajima previše otežala rešenje važnog crkvenog pitanja u Republici Makedoniji. Uprkos teškim okolnostima, Srpska pravoslavna crkva i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija još jednom su pružili ruku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi radi pronalaženja rešenja koje bi bilo najpre u korist makedonskih vernika - naveo je on.

Smatra da nema razumnog razloga da MPC u raskolu odbije pruženu ruku SPC i Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

- Nadamo se se da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do pomirenja prvo makedonskih jerarhija a samim tim i vraćanja dela makedonskih arhijereja, koji su sada u raskolu, u kanonski poredak Pravoslavne crkve - naveo je Raković.

Time bi se, kaže, potom pružila prilika da se u razumnom roku pokrene kanonska procedura za rešavanje konačnog statusa makedonske pravoslavne jerarhije u odnosu prema SPC i drugim pravoslavnim crkvama. Sabor je prolećno zasedanje započeo 14. maja.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 17:21
SPC pod direktnom kontrolom americke ambasade
Petak 29.05.2015. 17:11
На жалост, овај екумениста и паписта иринеј, је први погазио канонски поредак СПЦ тиме што је бесправно, и ево после пет година без икаквог доказа, албанско-натовским рукама прогнао вл.Артемија са његове Косовско-Метохијске Епархије, на којој је вл. Артемије био 33године и прошао са својим народом кроз праву голготу, али Светосавско Православље није продао за нато-ватиканску вечеру као што је тзв патријарх са синодом давно учинио...Одрекао се овим врх црквени светосавља и ставио у руке папи и екуменизму, одрекли су се КиМ, толеришу свако могуће безакоње у СПЦ, од чистог лоповлука до новотарења у црквенослужењу, и заиста после ове најновије срамоте не желим да имам ишта заједничко са иринејом и булументом разбојника...и нека знају да је на њихову јерес екуменизма а самим тим и на њих као екуменисте, анатема бачена још почетком осамдесетих од стране Руске Заграничне Цркве, која је у егзилу од комуниста и основана у Карловцима са благословом Патријарха Варнаве, дакле јасно је ко се овде одељује од Христа и Цркве Његове и мења Христа за папу римског-архијеретика.
Petak 29.05.2015. 17:13
Од кад је пут екуменизма, прави пут ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online