Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 28.05.2015.
05:14
R. L. - Vesti A

Stepinac svetac samo uz blagoslov SPC?

Švajcarski kardinal Kurt Koh, predsednik Papskog veća za hrišćansko jedinstvo, sastaće se s patrijarhom srpskim Irinejom, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, najavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

M. Karović
Važni razgovori: Nadbiskup Stanislav Hočevar

Ovo je kardinalov drugi dolazak u Beograd od početka 2015. Razlog je i ovog puta predstojeća kanonizacija kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Moguće je da će biti reči i o eventualnoj poseti pape Srbiji i o njegovom pozivu srpskom patrijarhu da poseti Vatikan.

- Predsednik Tomislav Nikolić je želeo otići u Vatikan, ali to nije bilo moguće. Ponovo je zamolio za susret s papom koji će sigurno biti organizovan... Papa dolazi u Sarajevo 6. juna, a to će biti prilika i za međucrkvene razgovore i konkretne dogovore o njegovoj mogućoj poseti Srbiji - rekao je Hočevar novinarima.

Kardinal Koh je podsetio da je papina poseta Srbiji moguća jedino uz konsenzus državnih i srpskih crkvenih vlasti. On je rekao da je cilj njegovog dolaska u Beograd da "produbi prijateljstvo Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve".

Najavio je da će se s patrijarhom Irinejom voditi "poverljiv razgovor" i da će deo susreta biti posvećen "poteškoćama na istorijskom planu" između SPC i Vatikana.

- Stepinac je vrlo važna ličnost u toj istorijskoj situaciji i moramo da razgovaramo o njemu. U februaru smo započeli razgovore o dešavanjima iz Drugog svetskog rata, svakako moramo nastaviti i uključiti istoričare - rekao je Koh.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 07:57
ja znam da su katolici skoro uvek velike šaljivdžije,a što se tiče Pravoslavlja..a monsinjor hočevar se ovde malo prejeo bunika kada može ovako nešto da izgovori..glavnog protagonistu i promotera us/taškog pokreta i NDH za ''sveca'',a još uz blagoslov SPC! Neka pitaju bolje 700.000 Sv.Jasenovačkih Novomučenika.Oni najbolje znaju ''zasluge''sataninog sveca.
Četvrtak 28.05.2015. 09:22
glavnog protagonistu ustaaškog pokreta i NDH,da kanonizuju,i još uz blagoslov SPC!! Našljemao se rakije hočevar pa priča koještarije.Neka pitaju 700.000 Sv. Jasenovačkih Novomučenika,oni najbolje znaju zasluge sataninog SVECA. Redakcijo ne briši mi komentar!
Četvrtak 28.05.2015. 09:27
ispod bele kapice u vatikanu,raste rog!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online