Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.05.2015.
06:48
D. Dekić - Vesti A

Berlin ne pušta Srbiju u EU

Veliki znak pitanja koji se nadvio nad pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije, žurno je odveo srpskog premijera Aleksandra Vučića u Berlin, jer Nemačka sa uslovima ispostavljenim Srbiji slovi za najvećeg kočničara daljeg napretka ka Briselu.

Tanjug
Ambasador Hajnc Vilhelm

Proteklih dana je postalo jasno da je u vodu pala najava o otvaranju prvih poglavlja u junu. I oktobar koji figurira kao novi termin, mogao bi da bude na vrlo dugom štapu. O tome svedoči izjava ambasadora Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma da ne zna da je Berlin dao zeleno svetlo za otvaranje poglavlja za pristup Srbije EU u oktobru, niti je nešto o tome čuo.

Vučić kaže da su svi u Srbiji umorni od strpljenja koje iskazujemo prema EU.

- Nismo samo uložili mnogo vremena, energije i političke snage, već smo započeli najteže moguće ekonomske reforme. Postigli smo mnogo u dijalogu sa kosovskim Albancima, ali nismo dovoljno poštovani - rekao je Vučić.

Predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić, međutim, komentariše da nesposobna vlast stalno sebi zadaje rokove i postavlja ciljeve koje ne može da ispuni, stvarajući tako nerealna očekivanja kod građana. On za naš list podseća da je u 2014. licitirano da će otvaranje poglavlja biti u julu, oktobru, pa decembru.

- Vlada je uvek krivca nalazila u EU, što kod građana stvara utisak da smo stalno uslovljeni i ucenjeni - rekao je Senić, poslanik opozicione SDS.

Srpska vlast, prema rečima analitičara Nebojše Bakareca, pomera datume ne samo po pitanju otvaranja poglavlja, već i kada je reč o drugim krupnim i međunarodnim projektima.

- Pričali su 2012. da će nam za dve godine biti bolje, a kad je rok prošao, pomerili su ga za kraj 2016. Sve vlasti su to radile, ali je ova suočena sa ekonomskom propašću, nalazi se između čekića i nakovanja na međunarodnom planu, a uz to je i nesnalažljiva. Čini mi se da smo na putu u EU kao hrčak koji trči beskonačno u točkiću - zaključio je Bakarec za "Vesti".

Gazovode nisu uslov?

Aleksandar Senić ističe da se susretima sa predstavnicima EU uverio da Gazivode nisu uslov za otvaranje poglavlja, već izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

- To je beskrupulozni blef i izgovor da se prikrije nesposobnost vlade. Sreo sam se i sa Hanom, Mogerinijevom, Mekalisterom, Danijelsonom... Nikad nije rečeno da su Gazivode uslov, već samo izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Prava i jedina istina je da vlada nije ostvarila osnovni preduslov - kaže Senić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.05.2015. 06:58
Hvala naci-*nemcima što nam prvi put nisu neprijatelji.
Sreda 20.05.2015. 07:30
Dovoljno je procitati ovaj pasus iz jednog teksta jednog pametnog covjeka. Драган Ђоговић: "Проницљиви критеријуми који су постављени Србији за евентуално чланство у Европску унију, од самог почетка дио су смишљеног западног концепта да се Србија у недоглед замајава, и одржава на листи чекања, све дотле док Запад не дође до свог зацртаног циља, – а то је окупација и колонизација земље од стране глобалиста, односно њихових структура." vaseljenska.com/misljenja/berlin-brisel-i-vasington-izigravaju-prijatelje-a-u-stvari-podmuklo-razaraju-srbiju/
Sreda 20.05.2015. 09:48
Ajde bre braca politicar nas serviraju sasvim drugu a od istine nista ili 10 %.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online