Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.05.2015.
08:11
M. T. - Vesti A

Bez oproštaja za NATO ubice

Nišlije su obeležile 16 godina od stravičnog dana kada je NATO kasetnim bombama na pijaci ubio 16 njihovih najrođenijih, prijatelja, sugrađana. Među njima i trudnicu Ljiljanu Ilić (26) u devetom mesecu trudnoće.

Fonet
Nišlije obeležile 16 godina od masakra kasetnim bombama

U gradu je još snažno sećanje na vreme kada je Niš danonoćno bio pod bombama i raketama avijacije zapadne alijanse, na vreme strahote i strepnji provedeno u skloništima i podrumima, neprekidno pod uzbunom.

U najtragičnija tri minuta zločinačkog rata protiv SRJ 7. maja 1999. godine ujutro, na grad su NATO avioni bacili tridesetak raketa i velikih bombi. Ali, to nije bilo sve. Na građane je prosut smrtonosni tovar od nekoliko hiljada segmenata kasetnih bombi.

Pored glavne niške pijace i Glavne autobuske stanice i na trotoaru ispred ambulante u trenu su narandžaste ubice usmrtile šesnaestoro Nišlija. Među njima trudnicu, prodavca kraj ulične tezge, kelnericu u bašti restorana...

Još četvoro Nišlija poginulo je na parkingu kod Kliničkog centra i u dvorištima u Čairu. Kasetne bombe pale su i na zdravstvene i školske objekte, čak i u dvorište obdaništa i teren Gradskog stadiona. Tamo gde su 7. maja 1999. padale i ubijale kasetne bombe nije bilo vojnih objekata, a ubice su istoga dana nevine žrtve u Nišu proglasile kolateralnom štetom.

Radmila, majka ubijene trudnice Ljiljane, kaže da je od tada njen život stao. Ljiljana se sklonila u selo nadomak Niša, ali je kobnog dana morala da dođe na kontrolu kod lekara.

- NATO mi je ubio ćerku kojom sam se ponosila i unuče kom sam se nadala. Prošlo je toliko godina, a boli kao da je bilo juče. Ne mogu da zaboravim, niti da oprostim ubicama - kaže Radmila.

Ljiljana je ubijena na autobuskoj stanici kada je svekrva povela na pijacu, da joj kupi prve trešnje.

- Nova porodica je moju ćerku čuvala kao malo vode na dlanu. Imala je sve preduslove za sreću. Pametna, lepa, pri kraju studija medicine, čekala je dete. A sve joj je to bezočno oteto u jednoj sekundi - kaže Radmila.

Njen muž Miloje računa... Da nije bilo rata ćerka bi im bila živa, završila bi medicinu i imali bi unuče od 16 godina, vreme ne leči rane, svakim danom bol je veći.

Zločini do poslednjeg dana

Niš ubice sa zapada nisu štedele do kraja rata i posle. Već 11. maja kraj stovarišta i sedišta NIS Jugopetrola poginuli su policajac i radnik. A dan kasnije na naselje Duvanište bačeno je novih dvadesetak kontejnera sa preko 2.000 kasetnih segmenata na stanovnike koji su se okupili da obeleže Svetog Vasilija Ostroškog.
Kasetne bombe, zaostale u travi, na obalama Nišave i krovovima zgrada još mesecima su ubijale iz potaje.

Već sledećeg dana, 8. maja, opet je gorela cela Srbija. I Crna Gora... Ubice sa zapada nastavile su i bombardovanje Niša. Desetak građana ranjeno je kraj mosta preko Nišave koji je srušen sa dve rakete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online