Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.05.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Afera Orden uoči Moskve

Put predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Moskvu u potpunu senku bacili su srpski mediji novim "gafovima" šefa države. Osim "bruke" da nije prisustvovao dodeli ordenja u helikopterskoj nesreći stradalim pripadnicima Vojske Srbije koje je posthumno odlikovao, Nikoliću je pripisano i da pokušava da iskoristi donošenje novog Ustava Srbije za veća sopstvena ovlašćenja, sve do onih da može da bira premijera i "smeni Aleksandra Vučića".

Fonet
Sukob ili smišljena politika: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Nikolić je udario kontru komisiji koja je u istrazi helikopterske nesreće pilotima pripisala "alkohol u krvi", ali i otišao korak nazad, kako pišu mediji, time što se nije pojavio na dodeli ordenja porodicama stradalih.

Molba "Vesti" za komentar medijskih navoda nije urodila plodom, a u kabinetu predsednika nam je rečeno da zbog prezauzetosti dnevnim obavezma nisu mogli tokom dana nam izađu u susret. Savetnica predsednika Stanislava Pak-Stanković je ranije slične napise u više navrata komentarisala kao kampanju protiv Nikolića sa ciljem da se prikaže nepostojeći razdor između njega i premijera.

Činjenica da Nikolić ide na vojnu paradu u Moskvu, s pripadnicima Vojske Srbije, a da se još uvek ne zna da li će i Vučić, čija je poseta Vašingtonu najavljena za jun, stvorila je nove nedoumice u javnosti i pitanja da li je reč o raskolu između dvojice najviših državnih funkcionera.

Uz opasku da predsednik države ima pravo da odlučuje o odlasku pripadnika Vojske Srbije u Rusiju kao onaj ko prema Ustavu komanduje vojskom u ratu i miru, vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović ukazuje i da je sukob na relaciji predsednika države i vlade, eventualno moguć vezano za Srpsku naprednu stranku i Nikolićevu nemoć da utiče na tu partiju i kadrovsku politiku.

- Naša spoljna politika je racionalno-šizofrena, jer ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ali ni da ugrozimo odnose sa EU. Zato je taj put dvokrak i za njega je potrebna velika mudrost - objašnjava on za "Vesti" i dodaje da je politika dobrih odnosa sa svima, i sa Moskvom i sa Vašingtonom, u ovom času u interesu Srbije i jedino moguća.

Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka, u osvrtu na odnose u vrhu države, ukazuje da je pre reč o tabloidnoj propagandi i jurnjavi za senzacionalizmom nego o sumnji o poremećenim odnosima predsednika i premijera. Da se opet podiže bura u čaši vode, ukazuje činjenica da jedan protiv drugog nikada javno ništa nisu rekli.

Dva viđenja, jedna politika

Probleme u odnosima između predsednika države Tomislava Nikolića i naprednjaka negirao je potpredsednik SNS-a Igor Mirović objasnivši da naprednjaci posebno cene stav predsednika Srbije.
- Predsednik ima pravo da kritikuje i sa najvećom pažnjom treba saslušati kritike. U strategijskom smislu posebno je važno njegovo delovanje sa jedne i delovanje vlade sa druge strane - kazao je Mirović i dodao da postoje različita viđenja, ali je bitna jedinstvena državna politika.

- Kod Nikolića jeste bilo javne ljutnje na neke članove Vlade i mislim da je to pokazalo da on sa određenim ministrima ima neizbaždarene odnose, dok se na relaciji sa Vučićem ne vidi tolika divergentnost koja bi njihov odnos raskinula - tumači Cvetićanin za naš list.

Predsednik retko uručuje odlikovanja

Predsednik Srbije, kako ukazuje Ljubodrag Stojadinović, ne mora lično da uruči ordenje koje je dodelio.
- To je pitanje protokola i organizacije, ali šef države čak retko predaje lično odlikovanja, i to u slučaju kada je reč o najvišim rukovodiocima. Jasno je da ta odlikovanja ne mogu da nadomeste nečiji život i razumljivo su porodice stradale posade osetljive, naročito što je do dodele priznanja došlo posle nalaza komisije da su maltene proglašeni alkoholičarima - kaže ovaj vojni analitičar uz ocenu da je skandalozni komisijski nalaz falsifikovan kako bi odgovornost za nesreću bila prebačena na posadu.

On dodaje da nijedan od njih ne bi sada da sebi proizvede štetu koju bi im međusobni sukob svakako doneo.

- Politički odnosi određuju ponašanje, a njihovi odnosi su sada takvi da im odgovara tolerancija i kohabitacija - zaključio je ovaj analitičar.

Zaboravni Toma?

Pažnju javnosti privukla je činjenica da predsednik Srbije nije čestitao godišnjicu rada Vladi Srbije i mada je uobičajeno da uputi nekoliko prigoda Vladi za rođendan i osvrne se na njene rezultate, ove godine je izbegao i obraćanje, pa čak i da se oglasi pisanim saopštenjem. U februaru ove godine, Nikolić nije krio da ga usred njegovog mandata ljute priče o predsedničkim izborima, jer nema nameru da ide sa te funkcije pre kraja mandata, ukazavši da su se neki od ministara drznuli da komentarišu što im je na sednici Vlade poručio i da ne brinu šta on radi, već jesu li njihova ministarstva obavila svoje funkcije.

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

Sreda 06.05.2015. 18:47
na-bijem ih obojicu na ku-rac!
Sreda 06.05.2015. 18:33
Gospodin Toma je prdnuo u čabar. Jeste, opet sam zaturio lekove, pa sam zbog toga vulgaran!
Sreda 06.05.2015. 18:40
Jasno je šta Vučić kaže:ne idi u Moskvu inače ću te plju,nuti ko taksenu marku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online