Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.04.2015.
23:07
J. L. Petković - Vesti A

SNF: Na udaru strateške tačke Srba na KiM

Na Kosovu su na udaru srpske strateške tačke. Preostalo srpsko stanovništvo je pod pritiskom zbog uzurpacije imovine, a sever Kosova, koji je od 1999. do danas bio oslonac čitavom srpskom stanovništvu na KiM, ubrzano se urušava, neki su od zaključaka okruglog stola Srpskog nacionalnog foruma pod nazivom "Udar na srpske strateške tačke, njihova odbrana ili nestajanje".

Tanjug
Posledica Briselskog sporazuma: I sever Kosova polako prelazi u ruke Prištine

Učesnici su jednoglasni u mišljenju da je "na delu institucionalizovani pritisak tzv. Republike Kosovo na preostali srpski narod sa ciljem da se ostvari koncept potpuno etnički čistog albanskog područja kao prve faze u stvaranju jedinstvene albanske države".

Bojazan od izvrtanja pravde

- Kod srpskog naroda postoji bojazan da će nakon osnivanja Suda za ratne zločine za nedela koja su činili albanski ekstremisti, doći do zloupotreba te institucije i ona preusmeri ka Srbima. Ovo se naročito odnosi na pripreme takozvanih javnih i tajnih optužnica. Najavu ove nepoželjne pojave Srbi vide kroz slučaj Đakovice, gde su za jednim brojem ljudi raspisane poternice, a jedan broj poternica je u najavi, ističu u Srpskom nacionalnom forumu. 

- Taj koncept se trenutno sprovodi kroz oduzimanje srpskih imanja radi izgradnje infrastrukture (auto-puta Priština-Tirana i Priština-Skoplje), urbanizaciju delova oko srpskih sela na centralnom Kosovu, a pojedine srpske sredine, kao što je to opština Novo Brdo, izložene su depopulaciji, jer se znatan deo stanovništva raselio zbog pritisaka i bezperspektivnosti. SNF je obavešten od Srba iz mnogih krajeva KiM da su lokalne vlasti počele da šalju poreske prijave izbeglim Srbima, koji 16 godina nisu imali pristupa svojoj imovini, što je jedan vid ruganja sudbinama izbeglica. Ukoliko Srbi taj "dug" ne namire, a što mnogi neće moći, preti im konfiskacija imovine - navode u SNF-u.

Kada je reč o severu Kosova, oni sitiču da "nakon briselskih dogovora, vlast na severu prelazi korak po korak u ruke Prištine".

- Time se opasno komplikuje njegov položaj, kao i položaj Srba i njihovih institucija. Formiranje suda u Kosovskoj Mitrovici pod sudskom vlašću Prištine, uz prethodno integrisanje policije stvorilo je preduslove za gašenje i drugih institucija, a pre svega zdravstvenih i školskih, kao i Univerziteta - ističu oni.

SNF skreće pažnju i na problem skijaškog centra Brezovica, prodaju Trepče i najave o preuzimanju jezara Gazivode, kao tri vitalne tačke za opstanak Srba. Oni ističu i da se "po svaku cenu moraju sprečiti napadi na školstvo i zdravstvo".

- SNF ocenjuje da je nakon početka  briselskih pregovora i sprovođenja određenih dogovorenih rešenja došlo do pogoršanja položaja Srba na KiM, do prestanka ikakavog govora o održivom povratku raseljenih i do gubitka izvesnosti za budušnost Srba preostalih na kosovu i Metohiji. Apelujemo na državne organe da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ova erozija državnosti Srbije na KiM prekinula, kako bi se omogućio održiv opstanak preostalih Srba i povratak više od 250.000 raseljenih - ističu oni.

Skup je nedavno održan u Velikom Ropotovu, a raspravi o ovim temama su prisustvovali članovi SNF i gosti sa centralnog, severnog Kosova i iz Kosovskog Pomoravlja. 

POVEZANE VESTI

Sreda 29.04.2015. 23:39
5. октобра на власт у Србији су дошли фашиисти који желе да побиију све Србе . " Не нападају србију због Милошевића већ Милошевића због Србије ".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online