Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.04.2015.
16:00
Tanjug A

Mali: Postigli smo istorijski uspeh, vraća se poverenje građana

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sumirao je rezultate prvih godinu dana rada gradske vlasti, ističući da je urađeno mnogo s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se grad nalazio, kao i da prestonicu Srbije, koja je na dobrom putu, čeka još puno izazova.

Tanjug
Spreman na sve: Predrag Mali za "Lastinim" volanom

Mali je na svečanoj sednici Gradskog veća, koja je otvorena za javnost, rekao da je akuelna gradska vlast prepolovila deficit za samo godinu dana, pokrenula značajan projekat "Beograd na vodi", smanjila subvencije gradskim preduzećima, organizovala Samit gradonačelnika 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope i ispunila veliki broj obećanja.

- Postigli smo istorijski uspeh smanjenjem deficita za pola - rekao je Mali i dodao da se nada da će ove godine deficit biti još manji. 

Gradonačelnik je rekao da je Beogradu, kad je aktuelna vlast preuzela kormilo, pretio bankrot, da se suočavao sa ogromnim gubicima, velikim deficitom od 20,25 odsto i promašenim investicijama.

Kako je naveo, Beograd je krajem 2013. godine bio prezadužen grad sa dugom od milijardu i 118 miliona evra, koji se do kraja prošle godine spustio za 138 miliona evra.

- Radimo na tome da štedimo, smanjujemo zaduženost grada i subvencije javnim preduzećima. Na dobrom smo putu, iako će i ova i sledeća godina bitu teške, ali 2017. biće mnogo lakše - rekao je Mali.

Gradska javna i komunalna preduzeća su, dodao je, u 2013. godini imala gubitke od dve milijarde dinara, a u 2014. godini dobit od jedne milijarde, što je pozitivan signal posebno ako se ima u vidu da 85 odsto tog novca ide u gradski budžet, čime se dalje koristi za dobrobit građana.

Ah, taj Beograd na vodi

Od formiranja gradske vlasti, dodao je, ostvarene su uštede na mnogim poljima, a samo u kroz centralizovane javne nabavke te uštede su iznosile 114 miliona dinara. Potpisan je, podsetio je, ugovor sa Ikarbusom za nabavku novih 30 autobusa, a u nedelju će ugovor biti potpisan sa investitorom iz UAE o izgradnji projekta Beograd na vodi. Beograd na vodi je, ponovio je, projekat čija je vrednost 3,5 milijardi evra, a ta investicija će pokrenuti Beograd, Srbiju i region.

- Važno je da na godišnjicu rada gradske vlasti kažemo da smo ispunili obećanje koje smo dali - naveo je prvi čovek Beograda, navodeći da će izgradnja prvih objekata u okviru Beograda na vodi početi tokom leta.

Govoreći o Samitu prestonica, Mali je rekao da je taj skup bio prilika da Beograd pokaže da je lider u regionu, u političkom i ekonomskom smislu i da je sposoban da organizuje velike događaje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online