Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 12.04.2015.
21:55
Danas A

"EU ni sama nije sigurna šta će sa nama"

Evropska unija sama još nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi sa nama, kaže za Danas šef diplomatije Ivica Dačić. Kako je istakao, EU bi trebalo jasno da kaže šta hoćete od Srbije i da bi u tom kontekstu trebalo tumačiti nejgovu izjavu da i kada bi Srbija priznala Kosovo, ne bi bila u EU jer bi uvek bilo novih uslova.

Tanjug
Evropa prvo da reši šta će sama sa sobom: Ivica Dačić

- Mislim da je odavno svima jasno da ja nisam od onih političara koji pričaju nasumice, niti spadam u one čije su reakcije panične ili histerične. Drugim rečima, kada nešto kažem, znam i zašto govorim i šta govorim. Tako je i sa ovom izjavom. Ona predstavlja reagovanje, ne moje lično, nego Srbije kao države na činjenicu da smo godinama izloženi raznim što uslovima, što njihovim najavama. Ona jasno poručuje da nam je toga dosta. Ona kaže: izvolite, gospodo, recite otvoreno šta hoćete od Srbije, da bi i mi mogli isto tako otvoreno da kažemo da li to što se od nas traži hoćemo da uradimo ili ne. Ovako, mi smo u situaciji da prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanično ne traži. To za nas, opet, ne znači ništa drugo nego znak da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao. Da mi poletimo da priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je bilo nešto drugo - kaže Dačić.

Na pitanje Danas da li to znači da nas EU ne želi, Dačić odrično odgovara.

- To znači da EU i sama još nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi sa nama. I kada se o tome razmišlja, mora se imati u vidu sve sa čim je EU danas suočena. Kriza, Grčka, Ukrajina, Bliski istok sa svojim refleksijama na Evropu, pa odnos velikih i malih u samoj EU... kada to pogledate, bolje razumete i to što EU, na neki način, beži od svega što joj se i učini kao potencijalni problem. Zato su i priče o uslovima, kako god da su plasirane, tu - da bi se rešavanje eventualnog problema odložilo. I mi to razumemo, ali naš posao je da iznesemo jasan stav po tom pitanju i da, istovremeno, sve uradimo da Srbija postane ozbiljna, uređena i ekonomski stabilna zemlja, na koju niko više neće gledati kao na potencijalni problem, već kao na poželjnog partnera - rekao je Dačić.

Šef diplomatije kaže i da ne očekuje veće probleme od onih koje Srbija već imamo zbog učešća na Paradi u Moskvi.

- Nismo bojkotovali nijednu proslavu, od Dana D do oslobađanja Aušvica, pa nećemo ni paradu u Moskvi. I kada bi nam rekao da učestvovanje u proslavi koju, za Dan D, organizuju zapadni saveznici, mi ne pokazujemo posvećenost odnosima sa Rusijom, isto bismo uradili. Prisustvovali bi proslavi - rekao je Dačić komentarišući izjavu Eduarda Kukana da je učešće srpskih vojnika na paradi u Moskvi u suprotnosti sa izjavama o posvećenosti procesu integracija u Evropsku uniju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 22:27
Što trebsa ovo objavljivati a i komentarisati-EU nas neće i tačka.
Nedelja 12.04.2015. 22:42
Izgleda da mi nemamo nijednog sposobnog ko ce da lupi sakom u sto i da kaze EU da je dosta bilo ucena,pritisaka i svega ostalog, i da ne zelimo u EU, jednostavno da ih od.ebemo vise
Ponedeljak 13.04.2015. 08:51
Буцо, али народ Србије зна шта ти хоћеш са Србијом .Плаћеник си Вашингтона и Брисела и уништио си Србију .Желиш у фашиистичку ЕУ и НАТО .Слободане,Шешељу зашто нисте вучића,дачића и николића на прву бандеру .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online