Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.04.2015.
08:49
Tanjug A

Gašić doneo dokaz da je bio u Kruševcu: Slike sa naplatne rampe

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da apsolutno veruje u stručnost i efikasnost istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera i dodao da su postojali svi uslovi za poletanje, kao i da su poštovane sve procedure i pravila službe. On je u emisiji "Upitnik" na RTS pokazao i dokaz da je u vreme nesreće bio u rodnom Kruševcu - fotografije sa naplatne rampe.

youtube.com
Ministar Gašić pokazuje slike sa naplatne rampe na kojima se vidi njegov "audi"

Gašić je gostujući na RTS-u u utorak uveče rekao da je on doneo odluku o poletanju vojnog helikoptera u akciji spasavanja bebe shodno ovlašćenjima, zakonima i pravilima službe.

- Tu odluku da se krene u akciju spasavanja deteta doneo sam posle upoznavanja sa svim detaljima od nedležnog starešine, komandanta 204 vaduhoplovne brigade - rekao je Gašić.

On je kazao da ga je brigadni general, komandant 204 vaduhoplovne brigade Predrag Bandić obavestio da postoje svi meteorološki i tehnički uslovi da se taj posao obavi i da je posada spremna da izvrši zadatak. Dodao je da je sve sprovedeno u skladu sa procedurama i pravilima službe.

Ministar je dodao da je u vreme nesreće u kojoj je nastradalao šestoro odraslih i tek rođena beba 13. marta bio u Kruševcu i da je pošto je u 22. 30 dobio informaciju da je izgubljen kontakt sa posadom pošao za Beograd. On je u emisiji pokazao i slike sa naplatne rampe iz kojih se vidi u koje vreme je njegovo vozilo prošlo kroz naplatnu rampu.

- Kada sam dobio informaciju da se helikopter izgubio, krenuo sam u 22.30 za Beograd. U 23.42 izašao sam sa naplatne rampe u Kruševcu i išao direktno na aerodrom - rekao je Gašić.

Ni Lončar nije hteo da se slika

Ministar je istakao da niko nije imao nameru da se slika, da sam nije nameravao da prisustvuje sletanju helikoptera, a da je bio u kontaktu sa ministrom zdravlja.

- Niko nije imao nameru da se slika - rekao je Gašić, ističući da se nesreća sada koristi za "jeftine političke poene".

Gašić je kazao da smatra da su obe komisije apsolutno kompetentne da sačine valjan izveštaj. Ministar  je poručio i da će se odazvati pozivu tužilaštva ukoliko to od njega bude zatraženo i da poziv za to još uvek nije dobio.

Na pitanje da li da li oseća odgovornim, Gašić je rekao da se smatra odgovornim od trenutka polaganja zakletve.

Objašnjavajući detalje akcije spasavanja bebe, Gašić je rekao da je njega na mobilni telefon pozvao direktor bolnice u Novom Pazaru i zatražio pomoć, posle čega je on zvao direktno generala Bandića, što je, kako je naveo, bila procedura i za vreme poplava.

- Zdravstveni centar i bolnica Novi Pazar pozvali su najpre MUP, a MUP im je rekao da samo Vojska Srbija može da pomogne i posle toga direktor bolnice zvao je direktno mene - rekao je Gašić.

Diković ne da sva dokumenta

Upitan da li postoji spor između njega i načelnika Generalštaba oko objavljivanja svih izveštaja, Gašić je rekao da želi da javnost zna sve i da se ništa ne krije. On je objasnio da razume što načelnik generalštaba ne želi da se objave pojedini dokumenti jer bi skidanje oznake "vojna tajna" sa nekih dokumenata moglo da ugrozi sistem, odnosno da dovede do otkrivanja pojedinih šifri koje nisu bitne za samu istragu.

Dodao je da je najpre provereno da li postoje uslovi za izvršenje zadatka i da je kada je obavešten da postoje, dao saglasnost.

Ministar je rekao da je najpre razgovarao sa pripadnicima kopnene vojske koji su mu rekli da bi suviše vremena bilo potrebno dok dođu do mesta na kojem je vozilo sa bebom bilo zarobljeno.

- Generala Bandića sam pozvao na njegov službeni telefon i rekao mu da istraži mogućnost da li može da se ide po bebu i da me izvesti o tome. Posle sedam, osam minuta me izvestio da postoje meteorološki uslovi da možemo da izvšimo zadatak - rekao je Gašić.

U 19.56 sati, kako je rekao, Bandić ga je pozvao i rekao da postoje svi tehnički uslovi, da je letelica ispravna, dežurna posada spremna za izvršenje zadatka i da je onda doneo odluku da se zadatak završi.

Vremenski uslovi su provereni od stane posade, komandanta 204 brigade i u izveštaju se navodi da su oni bili u skladu sa obučenošću posade, rekao je Gašić.

Ministar je, kao i prethodno premijer Aleksandar Vučić, rekao da mediji koriste delove izveštaja koji im odgovaraju da bi od toga napravili senzaciju.

Upitan ko je odlučio da helikopter sleti na aerodrom Nikola Tesla, Gašić je rekao da su operativni centar i posada u toku leta doneli tu odluku, bez uticaja bilo koga, jer su bili loši uslovi za sletanja na VMA. Dodao je da je pilot Omer Mehić dobro poznavao aerodrom jer je, kako je naveo, "imao tri hiljade sati sletanja na aerodrom".

- Bezbednost posade i putnika bila je na prvom mestu - rekao je Gašić.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.04.2015. 09:03
u svakoj ozbiljnoj drzavi,ministar odbrane bi dao ostavku posle ove katastrofe. to je najmanje sto treba da uradi,ako ima obraza,ali ovaj curan ima djon od cokule umesto obraza.
Sreda 08.04.2015. 09:11
na stranu sve ove laži i budalaštine - počelo je sa pričom da je za bebu bio presudan svaki sekund? I oni umesto da je odvezu u Kragujevac ili Kraljevo... ili čak VMA u najgorem slučaju - oni odluče da tako HITAN slučaj rešavaju preko Surčina - pa onda sanitetom do N. Beograda (što je dodatnih 30 min. posle sletanja) ? i NIKO bre da se zapita - da li je MOGUĆE da samo u pašaluku postoji adekvatan medicinski centar za takve slučajeve ??? Da NIŠTA slično nema u Nišu ili Kragujevcu ili Kraljevu ??? Da li je to moguće ? Mi smo onda definitivno svi mrtvi - samo još da nam to jave na RTS-u....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online