Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.04.2015.
06:45
blic.rs A

Pad helikoptera: Osam grešaka Vojske

Izveštaj o padu helikoptera više postavlja dodatna nego što odgovara na postojeća pitanja o nesreći.

Tanjug
Pad helikoptera

Izveštaj se nedovoljno koncentriše na propuste do kojih je došlo u vojnoj administraciji, a akcenat se stavlja na posadu i njihove propuste, kao i alkohol nađen u krvi pilota Omera Mehića i Nebojše Drajića. Nedostaje nam inicijalna slika događaja, kontekst u kojem se akcija dešavala.

Takođe, izveštaj se ne bavi eventualnom odgovornošću ministra odbrane Bratislava Gašića kao ni komandanta Vojske, generala Ljubiše Dikovića. Kako nam je juče rečeno u Ministarstvu odbrane, ni rukovodstvo ministarstva ni rukovodstvo Vojske neće se izjašnjavati o izveštaju i pojedinačnoj odgovornosti za nesreću pre nego što Više javno tužilaštvo ne završi svoj deo posla.

“Blic” je pažljivo analizirajući izveštaje sa stručnjacima, našao veliki broj pitanja koji zahtevaju odgovor. Izdvajamo ključna:
 

1. PROCEDURE

U izveštaju se jasno navodi da je general Predrag Bandić rekao ministru Gašiću da “na ovaj način nije ispoštovana standardna operativna procedura (SOP)”. Pitanje procedure pominje se i na kraju izveštaja, gde se u prvoj tački predloga (kojim se navodi šta bi trebalo ispraviti) kaže da se procedure mora “pridržavati u potpunosti” te da “svaka komunikacija mora biti preko telefona na kojima postoji audio-zapis”.

- Postoji propisana procedura i kroz ovaj izveštaj se vidi da ona nije ispoštovana jer je naredba došla od ministra koji nije za to ovlašćen - kaže Slobodan Glavčić, bivši komandant helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

2. PRIPREMA LETA

Direktni pretpostavljeni na aerodromu u Batajnici i bez procedure morali su pre leta da provere trenuno stanje pilota i mehaničara koji se šalju na misiju i da utvrde eventualnu alkoholisanost.

3. RAZGOVOR

Upravo bi postojanje audio-zapisa odgovorilo na možda i ključno pitanje: da li su general Bandić, pilot Mehić i članovi posade helikoptera trpeli pritiske da krenu u akciju? Izveštaj počinje razgovorom ministra Gašića sa generalom Bandićem u 19.26 sati 13. marta: Gašić je tada Bandiću zatražio intervenciju vojske u spasavanju, a Bandić mu je predočio da postoje tek “minimalni meteorološki uslovi”...

- Šta je Gašić rekao Bandiću? Neobično je da ministar izdaje naređenje komandantu brigade: on je hijerarhijski tri nivoa ispod njega. Neobično je i insistiranje komandanta brigade da se po svaku cene krene u akciju, pored okolnosti da posada nije bila u pripremi za dežurstvo i pored teških meteo-uslova - tvrdi Bojan Dimitrijević, bivši pomoćnik ministra odbrane.

Reuters
Mesto pada

4. MESTO SLETANJA

Tri puta je, prema izveštaju, Mehić tražio dozvolu da sleti na Banjički vis (helidrom VMA), a kada je dobio nepovoljne meteorološke podatke, tražio je da sleti na aerodrom u Batajnici. Ipak, kontrola letenja ga je usmeravala na Aerodrom “Nikola Tesla” jer je prihvat bebe tamo organizovan.

- Pilot je po planu leta trebalo da sleti na VMA, ali ako već nije mogao, zašto nije sleteo u Batajnicu, njegov bazni aerodrom? Kontrola letenja je trpela pritiske - tvrdi pilot Glavčić.


5. PLAN LETA

Milan Babić, pilot helikoptera u penziji, objašnjava da kontrola leta nema prava da menja plan letenja - ta odluka mora doći od više rangiranih članova vojske.
- Ko je doneo tu odluku će, pretpostavljam, otkriti prilozi izveštaja - kaže Babić.

Tanjug
Više pitanja nego odgovora

6. OSPOSOBLJENOST

Da li je ispravno na ovakvu misiju slati pilota četvrtog stepena, kakav je bio Milovan Đukarić? Ako nije obučen - koja je njegova uloga?

- Uz to, da li je Omer Mehić bio u trenaži, koliko je često leteo u ovakvim uslovima i kad je poslednji put to uradio? Pilot mora biti u stalnoj trenaži - kaže Glavčić. On postavlja i pitanje zbog čega deo dežurne posade helikoptera nije bio na aerodromu u trenutku poziva.

7. METEO-IZVEŠTAJ

- Ono što nam najviše fali je meteo-izveštaj. Posebno je bitan izveštaj koji pilot dobija dva do tri sata od trenutka poletanja, a u njemu su najvažniji faktori - baza oblaka, vidljivost i vetar - ističe Babić.

8. OPREMA

Izveštaj u delu predlozi navodi da treba “izvršiti obuku posada za sletanje u svim meteorološkim uslovima”, kao i da treba “izvršiti nabavku kaciga za članove posade helikoptera”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online