Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.03.2015.
20:24
Tanjug A

SAD pozdravile jačanje partnerstva Srbije i NATO

Sjedinjene Američke Države pozdravile su finalizaciju srpskog Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO (IPAP) i posetu ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije Ivice Dačića i Bratislava Gašića sedištu saveza u Briselu, objavljeno je u Vašingtonu.

Tanjug
Dačić i Gašić u sedištu NATO-a sa Stolenbergom

Na redovnom brifingu za novinare portparol Stejt Departmenta Džen Psaki izjavila je juče da finalizacija akcionog plana predstavlja "značajan korak u jačanju saradnje NATO-a i Srbije".

Ona je dodala da je Srbija od 2006. važan član programa Partnerstvo za mir, te da će stupanje na snagu Individualnog akcionog plana o parnterstvu omogućiti Srbiji da unapredi saradnju sa NATO na pitanjima od uzajamnog interesa.

Srbija je stupanjem na snagu IPAP ušla u novu fazu odnosa sa NATO, rekli su ministar spoljnih poslova Dačić i ministar odbrane Gašić nakon susreta sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Dačić je novinarima u sedištu NATO u Briselu rekao da niko ne može da promeni ono što se desilo pre 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti.

- Naš zajednički interes je stabilnost u regionu, da budemo partneri i da obezbedimo mir u regionu, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da IPAP otvara mogućnost saradnje Srbije i NATO na mnogim poljima, uključujući i oblast nauke, javne diplomatije i učešća u međunarodnim mirovnim akcijama.

Ministar Gašić je rekao da je IPAP još jedna stepenica u saradnji Srbije i NATO.

- To je najviši stepen saradnje s NATO koji može da ostvari zemlja koja nije članica, kazao je Gašić.

On je objasnio da će IPAP pomoći u reformi oružanih snaga Srbije, ali i otvoriti nove mogućnosti za srpsku industriju sredstava posebne namene.

Dačić i Gašić danas su u sedištu NATO-a učestvovali i na sastanku Severno-atlantskog saveta.

Tokom razgovora u sedištu NATO bilo je reči o daljem unapređenju saradnje Srbije i NATO-a kroz Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, saradnji u regionu kao i novim bezbednosnim izazovima, sapštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova dodajući da su Dačić i Gašić učestvovali i na sastanku Severno-atlantskog saveta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.03.2015. 21:07
Чему НАТО уопште ??? Организација за елиминацију осиромашеног уранијума из земаља западног света,или организација за уништавање планете уранијумом.Људе и децу не помињем,они за њих нису битни.Само колатерална штета.На Балкану су од уранијума страдали невини људи и деца.НАТО су зликовци белосветски .Услов за улазак у ЕУ је сада чланство у НАТО .А следећи услов биће Санџак и Војводина Републике .
Četvrtak 19.03.2015. 23:37
Dva Idiota pogotovo onaj Krmak i Gasic!!Ko da je ispo iz Du/peta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online