Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.03.2015.
15:59
Tanjug A

Ko je sarađivao sa zaštitnikom građana, a ko ne?

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je odbijanjem VBA i Ministarstva odbrane da u slučaju incidenta tokom Parade ponosa dostave podatke kojima raspolažu narušeno međunarodno priznato načelo demokratske civilne kontrole službi bezbednosti i prekršen niz zakona.

Tanjug
BIA sarađivala, VBA i MO narušili demokratsko načelo: Saša Janković

U redovnom godišnjem izveštaju ombudsman je za saradnju u protekloj godini sa Bezbednosno informativnom agencijom rekao da je ona bila na nivou najboljih evropskih i svetskih praksi.

Govoreći o incidentu tokom Parade u izveštaju se, u delu u kojem obrađuje demokratsku civilnu kontrolu i rad službi bezbednosti, kaže da je to prvi slučaj u dosadašnjoj praksi omudsmana da organ vlasti ne osporava njegovu kontrolnu nadležnost, ali odbija da dostavi podatke koje poseduje i sarađuje sa tim organom.

- Odbijanjem VBA i MO da dostave tražene podatke i sarađuju u postupku kontrole narušeno je međunarodno priznato načelo demokratske civilne kontrole službi bezbednosti i prekršeni su zakoni o Zaštitniku građana, o VS, o osnovama uređenja službi bezbednosti, o VOA i VBA i o zaštiti uzbunjivača - navodi se u izveštaju.

BIA sarađivala

U godišnjem izveštaju navodi se i da je BIA u potpunosti sarađivala sa Zaštitnikom građana u postupcima kontrole i prevencije, na nivou najboljih evropskih i svetskih praksi.

Detaljnom kontrolom načina na koji BIA sprovodi meru "tajnog pretresa" utvrđeno je da ta agencija poštuje ustavne garancije ljudskih prava.          

BIA je, kako se dodaje, ombudsmana obavestila da će otkloniti propuste koji su tokom kontrole utvrđeni u pojedinačnim slučajevima.

U radu policije, kako se navodi u izveštaju, bilo je pojedinačnih slučajeva prekoračenja ovlašćenja i zlostavljanja građana. Takođe, kako se navodi, ne sprovode se uvek blagovremeni i temeljni postupci unutrašnje kontrole i provere svih argumentovanih navoda o nepravilnostima o radu policijskih službenika.

Politizacija u radu

Zaštitnik građana podseća da je na dužnosti predsedavajućeg Biroa za koordinaciju službi bezbednosti tokom 2014. ostao premijer Aleksandar Vučić, državni funkcioner koji je istovremeno predsednik najveće i vladajuće stranke u državi.

- I u prethodnim izveštajima ukazivano je na povećanu opasnost od uvek prisutne politizacije u radu službi bezbednosti koja zbog toga preti - navodi ombudsman.

On se založio i za otvaranje dosijea tajnih službi iz totalitarnog perioda koje je, kako se navodi, nužno kako radi zadovoljenja pravde za one koji su bili na meti aktivnosti službi zbog svog demokratskog opredeljenja, tako i radi objektivnog, stručnog izučavanja načina na koji tajne službe bivaju zloupotrebljene u političke ciljeve.

Ombudsman navodi da postoji potreba da se civilna kontrola nad vojskom i službama bezbednosti "snažnije dopuni kvalitetom demokratska", odnosno usaglasi sa demokratskim standardima koji su oličeni u zahtevima za političkom, ideološkom i interesnom neutralnošću službi, te operativnom samostalnošću pripadnika službi.

Dodaje se da neke od 14 sistemskih mera, koje su, radi unapređenja poštovanja prava građana u radu sektora bezbednosti, zajedno preporučili Zaštitnik građana i Poverenik, nisu u potpunosti prihvaćene ili sprovedene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online