Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.03.2015.
14:36
Srna A

"Tela Srba raskomadana da ih nikad ne bi našli"

Porodice kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije neće odustati od traganja za svojim najmilijim i zahtevaju da albanski zločinci konačno odgovaraju, ali sumnjaju da se ti podaci namerno "zamagljuju" - rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom 15 godina od osnivanja ovog udruženja.

wikimedia.org
Ubijeni Srbi bacani u jame, reke... samo da se zločin nikad ne bi potvrdio

Porodice sumnjaju da se podaci o nestalima zamagljuju sa određenom namerom, kako bi se manipulisalo podacima, a zločinci izbegli pravdu i ističu da nema istinskog pomirenja dok ne budu pronađeni ostaci srpskih žrtava, osuđeni zločinci i kidnaperi i dok se prognani Srbi ne vrate na svoja ognjišta.

Tanjug

Nisu mogli da dođu?

Iako je njihovo učešće bilo najavljeno, pres-konferenciji nisu prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i ministar rada i socijalne politike Srbije Aleksandar Vulin.

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Miroljub Vitorović kaže da nije optimista da će se pronaći ubijeni i nestali Srbi i da će se doći do istine o tome, jer odgovorni neće dozvoliti da se sazna istina, pošto je to deo nekog projekta.

On je rekao da su zločini nad Srbima na Kosovu rađeni tako da se tela ne pronađu i podsetio na jednu naredbu takozvane OVK za grupu Srba koja je bila zatvorena u Gnjilanu, da im se tela raskomadaju i ostaci sklone da nikada ne budu pronađena.

Vitorović je kao primer naveo Livačko jezero gde su, prema izjavama neposrednih svedoka, bacani delovi tela ubijenih Srba, te dodao da je holandski tim ronilaca našao na dnu jezera gomilu smeća od dva metra, ali je prekinuto istraživanje, pošto su naišli na mine.

- Ko je sprovodio taj projekat, detaljno ga je razradio. Oni koji su odgovorni, sigurno neće dozvoliti da se dokaže da se na Kosovu i Metohiji desio zločin nad Srbima, rekao je Vitorović.

Predsednik ovog udruženja Verica Tomanović navela je da su najbliži srodnici ovom udruženju prijavili 686 nestalih Srba, dok se u Prištini nalaze neidentifikovani ostaci 360 lica.

- Sumnjamo da ima pogrešnih identifikacija, mnoga tela su sahranjivana pod tuđim imenima, a u Prištini nema volje za dokazivanjem pravog identiteta ostataka. I pored svega ostajemo odlučni u pronalaženju članova naših porodica, rekla je Tomanovićeva.

Ona je dodala da je 1998. i 1999. godine bilo pojedinačnih i masovnih otmica Srba na Kosovu i Metohiji i to na očigled međunarodnih snaga Kfora kojima su svi slučajevi prijavljeni.

Albanske ubice Srba sede u vladi Kosova

Član Udruženja Milorad Trifunović kaže da je ubeđen da nema više živih među otetim Srbima i da se njihova tela nalaze u jamama, rekama, jezerima, potocima na Kosovu, gde Srbi nemaju pristupa, dok se i dalje štite albanske ubice, od kojih neki i dalje sede u "vladi Kosova".

- Za poslednje četiri godine nijedna grobnica nije ekshumirana, niti je počelo iskopavanje, rekao je Trifunović.

Viši kustos Muzeja žrtava genocida iz Beograda Nenad Antonijević rekao je da vekovima traje netrpeljivost Albanaca prema Srbima, te da se zločini nad Srbima nastavljaju na Kosovu i Metohiji i u 21. veku.

On ističe da je u Skupštini Srbije potrebno hitno usvojiti zakon koji bi regulisao prava porodica ubijenih i nestalih Srba na Kosovu.

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da porodice žele istinu o tome na koji način je neko otet ili ubijen, kao i da zločinci odgovaraju za svoje zločine.

On je naveo da je na spisku ovog udruženja više od 2.666 Srba i da porodice traže da konačno i albanski zločinci odgovaraju.

POVEZANE VESTI

Petak 13.03.2015. 14:46
Srbsko Sveto Kosovo, se mora oslobodit te zaraze koja se zove arbanizam........Ima nacina ! Moramo da budemo odlucni i jaki...........I bez ikakve milosti....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online