Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.04.2010.
13:50
Tanjug A

Ivanović: Priprema za proterivanje Srba

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju danas je najoštrije osudilo "nasilje kosovskih privremenih institucija" usmereno ka uništavanju imovine srpskih mobilnih operatera u pokrajini, i zatražilo od Euleksa da zaštiti njihovu imovinu i hitno obezbedi nesmetanu komunikaciju na području Kosova i Metohije.

Ukidanje signala je smišljen incident: Oliver Ivanović

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je onemogućavanje rada srpskim teleoperaterima južno od Ibra svojevrsna priprema za proterivanje Srba iz tog dela pokrajine.


"Živeti u enklavi a nemati komunikaciju sa rodbinom, prijateljima, lekarom ili nemati konktakt sa ljudima koji su do sada indirektno ili direktno pomagali opstanak tog srpskog življa, nemati kontakt sa predstavnicima Srbije, u krajnjem slučaju Ministarstvom za KiM, znači gašenje svake mogućnosti da Srbi tu ostanu", izjavio je Ivanović


Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ocenjuje da ukidanjem signala mobilnih operatera iz Srbije takozvane kosovske institucije žele da stvore komunikacijski mrak među Srbima i potpuno ih odseku od sveta.


"Smatramo da je ovo smišljeni incident, koji nije samo napad na svojinu srpskih kompanija, već namera da se preseče svaka međusobna komunikacija kosmetskih Srba, ali i veze sa ostalim delom Srbije i svetom.

Cvetković: Sprečiti incidente prema srpskom stanovnistvu

Mirko Cvetković

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je danas predstavnike međunarodnih mirovnih misija Ujedinjenih nacija da spreče incidente prema srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.


Pritisci ekstremista na povratnike, kao i ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije od strane privremenih vlasti u Pokrajini stvaraju nove napetosti i atmosferu nesigurnosti i straha među Srbima na Kosovu i Metohiji.


Premijer Cvetković je naglasio da prekidanje veza srpskih sredina u Pokrajini sa svetom predstavlja pokušaj nove izolacije kosovskih Srba, navodi se u saopštenju.


Vlada Srbije insistira da mirovne misije Ujedinjenih nacija, UNMIK i EULEKS preduzmu hitne mere na sprečavanju incidenata i doprinesu uspostavljanju trajnog mira na području južne srpske pokrajine, izjavio je premijer Cvetković.

Prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja", navodi se u saopštenju Ministarstva za KiM.


Ukidanjem signala su, kako se upozorava, takođe, ugroženi životi mnogih bolesnika kao i rad hitnih službi.


"Upravo da nije bilo signala srpskih operatera javnost ne bi, ili bi sa kobnim zakašnjenjem, saznala za napade na povratnike u selu Žač, ali i druge mnogobrojne incidente u kojima su na meti bili Srbi", navodi se u saopštenju.

U Gračanici pacijentima ugroženo zdravlje

 

Gračanica

Rukovodstvo Doma zdravlja u Gračanici danas je najoštrije protestovalo zbog prekidanja telefonskih veza u regionu centralnog Kosova, upozoravajući da se takvim "antihumanim i anticivilizacijskim aktom" ugrožavaju ljudski životi.


"U slučaju eventualnih medicinskih komplikacija ili smrtnog ishoda pacijenata kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć zbog prekida komunikacija, odgovornost će snositi oni koji su izazvali ili direktno doprineli postojećoj situaciji", navodi se u saopštenju DZ Gračanica.

"U potpunom su prekidu sve vrste komunikacije čime je Dom zdravlja odvojen od svojih pacijenata, a služba hitne medicinske pomoći je u potpunoj blokadi i do sada nijedan telefonski poziv nije primljen iako dnevno imamo oko 50 intervencija i pregleda", navela je u saopštenju direktorka te zdravstvene ustanove dr Rada Trajković.


Brojni pacijenti se mogu pregledati samo ako lično dođu, dok sve mobilne ekipe Službe za urgentnu medicinu nemaju nijedan izlazak na teren.


Ministarstvo za KiM ističe da nedavni napad na povratnike u selu Žač i demontiranje predajnika srpskih mobilnih operatera govori da takozvane kosovske institucije namerno stvaraju tenzije i vrše pritisak na preostale kosmetske Srbe kako bi pokrajinu etnički očistili.


"Ministarstvo za KiM od UNMIK-a i Euleksa zahteva da hitno reaguju, da se predajnici ponovo osposobe, i da preduzmu mere, na koje ih mandat misije UN obavezuje, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale. Euleks, UNMIK i međunarodna zajednica ne mogu i ne smeju više da zatvaraju oči pred stvarnim namerama takozvanih kosovskih institucija.

Ministarsvo za KiM zahteva od Euleksa da urazumi prištinske vlasti da ovakvi incidenti ne doprinose miru i stabilnosti", navodi se u saopštenju.


Područje centralnog Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije Telekoma Srbije, Telenora i VIP mreže nakon akcije skidanje antena i presecanja kablova koje su izveli radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije.


Antene i predajnici su skinuti za baznih stanica u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana I Babinom Mostu kod Obilića.
Sa ovih stanica signalom je pokrivan čitav prostor centralnog Kosova naseljen Srbima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online