Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.02.2015.
09:09
J. L. Petković - Vesti A

Poternicom kriju zločine OVK

Posle saznanja "Vesti" i početnog šoka, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Momir Stojanović reagovao je na raspisivanje Interpolove poternice.

N. Jojić
Ne priznaje "plemenski sud": Momir Stojanović

- Nadam se da iza sebe imam državu koja će o tome da se odredi jer raspisivanje ovih poternica ima za cilj da zaplaši ljude da se vraćaju na Kosovo i da omogući da se njihova imovina razgrabi - rekao je Stojanović.

On smatra da raspisivanje poternice za njim i još 16-oro ljudi iz Đakovice ima veze sa odlukom UN da se formira sud za zločine OVK nad Srbima i uveren je da će biti još takvih optužnica po gradovima na Kosovu, a "sve sa ciljem da se ublaže efekti formiranja tog suda".

Bez komentara

Interpol je raspisao poternicu za Stojanovićem i još 16-oro rodom Đakovčana koji su posle 1999. godine raseljeni u Srbiji i Crnoj Gori. Međunarodna poternica je prosleđena preko Unmika. U Euleksu je "Vestima" rečeno da neće komentarisati optužnice.

Ocenjuje neprimerenim i neshvatljivim da posle 16 godina od završetka sukoba na KiM neko poseže za poternicma "bilo da se pišu od privremenih kosovskih institucija, bilo u Hagu ili u Srbiji".

Na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti on je kazao da ima saznanja da se sprema još jedna poternica za 38 građana Đakovice:

- Bojim se da ukoliko nadležni državni organi ne zauzmu jasna stav prema tome, mnogi osnovni sudovi na KiM pokretaće takve postupke, odnosno takve prijave. Vrlo sam ponosan na sve ono što sam u životu radio. Nisam uopšte uznemiren. Žao mi je što će se moje ime i imena mojih sugrađana iz Đakovice i mnogih drugih sa KiM u negativnom kontekstu provlačiti u medijima, ali to je postratni period - rekao je Stojanović i dodao da je spokojan i da priznaje sud svoje države "a ne sud nekih otcepljenih plemena".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra da treba pogledati kontekst kada se podiže optužnica za Stojanovića.

- On je u nekoliko navrata bio svedok u Hagu, ne vidim šta sad sud u Đakovici pokušava. Ako je na slobodi Haradinaj, koji je na području Đakovice i Dečana počinio užasne zločine, onda ne znam o čemu bilo ko na KiM može više da priča - kazao je za "Vesti" Drecun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online