Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
14:18
Tanjug A

Srbi sa Kosmeta: Opravdana zabrinutost UN

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocenili su danas da je opravdana zabrinutost generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna zbog situacije na severu Kosmeta.

Oliver Ivanović



Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da se u potpunosti slaže sa konstatacijom generalnog sekretara UN-a da je stanje na severu Kosova mirno, ali krhko, dodajući da su predstavnici naše države upravo na taj način u proteklih godinu dana opisivali situaciju u ovom delu pokrajine.


Ivanović je naglasio da će napetost na severu Kosova sigurno eskalirati ako kosovski Albanci budu uporno nastojali da sve svoje političke probleme rešavaju na način koji će provocirati sukobe na severu Kosova.


On je podsetio da je sever Kosova jedini deo pokrajine u kojem su Srbi uspeli da opstanu i očuvaju se od agresivnog naleta kosovskih Albanaca, koji su želeli da Kosovo i Metohiju u potpunosti očiste od svih drugih nacija.


Ivanović se složio i sa Banovom konstatacijom da je misija UN na Kosovu i Metohiji potrebna svima, dodajući da UNMIK treba ojačati, a ne slabiti.


"Misija UN-a na Kosovu je potrebna Srbima, jer je oni apsolutno prihvataju, potrebna je kosovskim Albancima jer oni preko nje mogu ostvarivati kontakt sa vlastima u Srbiji i potrebna je evropskim misijama koje postoje na Kosmetu, jer se one moraju uklopiti u Rezoluciju 1244, a samim tim i imati nepomućene odnse sa UNMIK-om", rekao je Ivanović.

Marko Jakšić

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je da su tenzije na severu Kosova porasle nakon što je obelodanjena Strategija za integraciju severa Kosova u kosovskoe institucije, iza koje stoji kosovska vlada i međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt.


Jakšić se složio sa stavom Ban Ki Muna da je podrška UNMIK-u neophodna, ističući da bi veće prisustvo UNMIK-a doprinelo smanjenju tenzija na severu Kosova.


"Smatram da prisustvo UNMIK-a na celom Kosmetu neophodno a jako je poželjno njihovo prisustvo u onim delovima gde su Srbi danas najviše ugroženi kao što je slučaj sa povratnicima u Metohiji", rekao je Jakšić.

Ban Ki-mun

Kontinuirana i globalna podrška aktivnostima misije UN na Kosovu je od ključnog značaja, navodi se u najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.


"Trajna podrška Beograda i Prištine aktivnostima UNMIK-a, kao i podrška Saveta bezbednosti i šire međunarodne zajednice je od vitalnog značaja", navodi se u izveštaju u kome Ban izražava i zabrinutost zbog mogućeg porasta tenzija na severu Kosova, objavljeno je na sajtu UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online