Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.02.2015.
09:34
Beta A

Nikolić za Sretenje deli 88 ordena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 5.februara ukaze o odlikovanju 88 ličnosti i institucija povodom 15. februara Dana državnosti, saopšteno je iz Predsedništva. Nikolićeva lista laureata je ove godine podugačka i vrlo interesantna. Tu su se našli američki lingvista i veliki kritičar novog svetskom poretka Noam Čomski, ali i pevač Đorđe Marjanović, glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić, kao i Vaterpolo savez Srbije i FK Vojvodina.

Nauka

Reuters
Noam Čomski

Za naročite zasluge u oblasti javnih, naučnih, prosvetnih i kulturnih delatnosti odlikovani su profesori lingvistike Noam Čomski, iz Sjedinjenih Američkih Država Sretenjskim ordenom drugog stepena i Ivan Klajn Sretenjskim ordenom trećeg stepena i direktor Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Miomir Korać Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Nada Milić je odlikovana Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane.

Sektor bezbednosti

FoNet/Božidar Petrović
General Diković i predsednik Nikolić

Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama odlikovan je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka i zaštiti građana Srbije odlikovani su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Žandarmerija, antiteroristička jedinica.

Zaslužni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije odlikovani su, za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, medaljama za revnosnu službu, i to 16 zlatnih i 35 srebrnih.

Dejan Lazarević, je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu izvanrednu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara, u izuzetno opasnim situacijama.

Obrazovanje

www.mc.rs
Profesorka Smilja Avramov

Predsednik je potpisao i ukaz o odlikovanju penzionisane profesorke međunarodnog prava Smilje Avramov Sretenjskim ordenom prvog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti.

Za nročite zasluge za Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti odlikovani su profesor Milan Raspopović Sretenjskim ordenom trećeg stepena, Osnovna škola "Prota Stevan Popović" u Čumiću Sretenjskim ordenom drugog stepena i Građevinska tehnička škola u Beogradu zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti.

Kliničko bolnički centar Zvezdara, u Beogradu, je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u zdravstvenoj zaštiti.

Kultura i zabava

Pink TV
Bata Živojinović

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su novinar Slavoljub Đukić, arhitekta i grafički dizajner Radomir Vuković, direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice Slobodan Marković.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i glumci Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić i Milena Dravić, a posthumno je ovom medaljom odlikovan i glumac Borivoje Bora Todorović. Istom medaljom odlikovan je i Miroslav Milošević.

Zatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima odlikovani su i kompozitor i dirigent Vojislav Bubiša Simić, kompozitori Vojkan Borisavljević, Milutin Popović Zahar i Zoran Simjanović. Među odlikovanima je i pevač Đorđe Marjanović koji je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u kulturnim delatnostima i posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i predstavljanju Republike Srbije odlikovani su počasni konzul Srbije u Nju Orleansu Gregorij Rusović i počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su Luiz Miler iz Velike Britanije zlatnom medaljom. Za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i posebno za doprinos obnovi Ruskog nekropolja odlikovani su Konstantin Kosačov iz Rusije i Valerij Rjazanskij takođe iz Rusije.

Srebrnom medaljom za za zasluge, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su dramski umetnik iz Rusije Nikolaj Petrovič Burljajev, dramski umetnik iz Rusije, je odlikovan srebrnom medaljom i prevodilac za grčki jezik Gaga Rosić.

Sport

Beta/D. G./DS
A što baš FK Vojvodina, predsednik sigurno zna

Odlikovane sportske organizacije su Vaterpolo savez Srbije koji je odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute izuzetne rezultate u sportskim delatnostima, dok je fudbalski klub "Vojvodina" iz Novog Sada odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

Ćezare Vismar, iz Italije je posthumno odlikovan zlatnom medaljom za zasluge, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u sportskim delatnostima.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 13:23
A šta bi gospodin Toma drugo i mogao da radi? Da peče rakiju i deli ordenje. Za drugo i nije.
Sreda 11.02.2015. 11:03
Vazno da gen.Dikovic je odlikovan za unistino civile na Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online