Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.02.2015.
08:27
Beta A

Pregovori u Briselu: Parafiran sporazum o pravosuđu

Delegacije vlada Srbije i Kosova su prošle noći u Briselu parafirale sporazum o pravosuđu po kojem će predsednik suda u severno, delu Kosovske Mitrovice biti Srbin, sudije i tužioci na severu Kosova će u velikoj većini biti Srbi, dok će u južnom delu Mitrovice četrnaest sudija biti Albanci, a devet Srbi.

Fonet/Twitter/Federica Mogherini
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Isa Mustafa u Briselu

To je novinarima po završetku runde dijaloga noćas nešto posle dva sata izjavio premijer Srvije Aleksandar Vučić, a predsednik vlade Kosova Isa Mustafa je rekao da je time obezbeđen jedinstven pravosudni sistem na celom Kosovu.

Ova runda dijaloga je posle pauze od oko deset meseci održana uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini.

U delegaciji Srbije su bili i šef diplomatije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a u timu Kosova i šef diplomatije Hašim Tači.

Poteškoće u dogovoru

Vučić je objasnio da je u dogovaranju o sporazumu o pravosuđu bilo mnogo teških pojedinosti, napomenuvši da je delegacija Srbije "u najtežim mogućim uslovima to obezbedila za naš narod, a i za ljude koji su radili kao sudije i osoblje". On je naveo da će veliki broj ljudi raditi kao osoblje, posebno u Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice. Taj broj će biti daleko veći u odnosu na broj Albanaca, a znatan broj Srba će raditi i u pravosuđu u južno, delu Mitrovice.

Premijer Mustafa je dodao da će mešovit biti sastav sudija i tužilaca, a napomenuo je da još treba da se obavi podela predmeta.

-Mi smo gledali - podvukao je Vučić - da zaštitimo pre svega srpske interese, u tome smo uspeli i obezbedili da šef osnovnog suda u Mitrovici bude Srbin, da se poštuje vladavina prava, da u Južnoj Mitrovici četrnaest sudija budu Albanci, a devet Srbi.

Srpske sudija i tužioci će raditi u ograncima i odeljenjima u Zubinom Potoku i Leposaviću i suditi u 90 odsto slučajeva.

Vučić je ukazao na to da će po devet tužilaca imati svaka strana, iako je Albanaca četiri puta više od Srba u sastavu stanovništva.

Vučić je preneo da je delegacija Kosova u pregovorima insistirala na temi civilne zaštite i mosta na Ibru, a dlegacija Srbije zahtevala da se raspravlja o formiranju Zajednice srpskih opština i o pitanju srpske imovine, o čemu će biti nastavljena rasprava.

- Jedna od tih tema mora biti na dnevnom redu sledeće runde dijaloga - podvukao je premijer Srbije.

Dodao je da je, isto kao što je prethodna visoka predstavnica EU Ketrin Ešton imala razumevanja za srpske interese, "mislim da je to večeras pokazala i gospođa Mogerini".

Vučić je ocenio da će uspeh u dijalogu s Prištinom "dati novi zamah evropskom putu Srbije i Srbija i njeno ponašanje će biti ne samo pozdravljano, već okarakterisano kao veoma ozbiljno, odgovorno, a rekao bih i hrabro".

Vučić je naglasio da će to, uz reforme koje će biti sprovedene, unaprediti evropski put Srbije i izrazio uverenje da će idućih meseci biti otvorena i prva poglavlja u pregovorima s EU o članstvu.

- Mislim da smo uradili samo dobre stvari za naš narod - zaključio je Vučić.

Isa Mustafa je naveo da je kosovska strana tražila da se izdejstvuje "ukidanje paralelnih struktura civilne zaštite" u srpskim opštinama i predočio da kosovska strana neće hteti da razgovara o bilo kojoj drugoj temi dok se to ne ostvari.

Premijer Kosova je rekao da se "paralelne strukture" moraju ukinuti u srpskim opštinama, jer je neprihvatljivo da Vlada Srbije postavlja pripadnike vlasti u opštinama u kojima su održani izbori.

Kosovski premijer je takođe zatražio da se otvori prolaz na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici "da bi se zajamčila sloboda kretanja", a dodao je da su u postupku dodela međunarodnog pozivnog telefonskog broja za Kosovo i pitanje energetike.

Teme o kojima se razgovaralo su takve, da bi uskoro trebalo da se održi nova runda dijaloga, zaključio je Mustafa.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.06.2015. 03:18
oooo kakvom pravosudju...sta...on je volja naroda...sta...potpisao je u moje ime...zovem se Aleksandar,prezivam na ic...i pokrascu vam glasic..
Utorak 10.02.2015. 09:51
Vazno da Vlada mir na Kosovo bez obzir koj ce tamo vladati,za zlocine treba sudit bez obzir iz Koje strane dolaze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online