Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.02.2015.
22:53
Blic A

Srbija odustaje od ruskog gasa i okreće se Americi

Nakon što je Rusija odustala od projekta “Južni tok”, Srbija se okreće američkim vezama za snabdevanje gasom, saznaje “Blic”.

Beta/AP/B.S
Ubrzavaju se razgovori sa Amerikancima oko isporuke gasa

Dogovor je postignut na sastancima premijera Aleksandra Vučića s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i pomoćnicom državnog sekretara Viktorijom Nuland u subotu u Minhenu.

Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da se “stvari maksimalno ubrzavaju”.

- Sve je sa Amerikancima još na nivou planova, ali priča dobija na brzini. Srbija treba da se priključi na sve moguće izvore gasa - objašnjava naš izvor.

Gas bi u Srbiju mogao da stiže preko Hrvatske, preko Krka, kad se realizuje gradnja terminala za tečni prirodni gas, koji bi dovozili katarski, alžirski i eventualno američki tankeri. Iz Amerike bi gas stizao komprimovan, pa time i skuplji. Potom bi bio isporučivan u Mađarsku i zemlje Balkana. Ovu opciju je nedavno nagovestio ambasador SAD u Hrvatskoj Kenet Herbert, poručivši da Amerika računa da će se “Srbija uključiti u projekat gasovoda preko Krka”. Druga opcija je da gas u Srbiju stiže preko grčko-bugarske interkonekcije, a treća Transatlantski gasovod. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija odgovorno posmatra sve energetske izazove.

- Pratimo razvoj situacije. Među važnim stvarima za nas će biti interkonekcija sa susednim zemljama, pre svega sa Bugarskom. Nema dileme da ćemo u svemu učestvovati - ističe Antić.

Okretanje Americi i EU za snabdevanje gasom moglo bi da ostavi teške posledice po političke veze Srbije sa Rusijom. Ipak, nadležne u srpskoj vladi to ne brine.

- Što bi se Rusi ljutili kada su sami odustali od “Južnog toka”? - kaže izvor “Blica” iz vrha Vlade Srbije.

Da odluka Srbije ne bi trebalo da naljuti Ruse, smatra i Sergej Grizunov, profesor na Moskovskom univerzitetu.

- Danas u svetu vladaju bogovi biznisa. Razumem da se razmišlja i o političkim odnosima zemalja, ali Srbija bi na osnovu tržišne konkurencije trebalo da bira šta joj više odgovara. Rusija je danas u vrlo teškoj ekonomskoj poziciji i ne baš poželjan privredni partner - kaže Grizunov za “Blic”. On se nada da okretanje Srbije ka drugim izvorima gasa neće biti korišćeno kao argument za kvarenje odnosa dve zemlje.

Dušan Lazić, bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose, objašnjava da je projekat “Južni tok” potonuo i da su svi počeli potragu za novim opcijama.

- Okretanje drugim izvorima je stvar energetske stabilnosti zemlje. Na to niko ne može da stavi primedbu. Poteze Srbije može da shvati ko kako hoće, može da bude i ljutnje, ali Srbiji se ništa loše ne može staviti na dušu - kaže Lazić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 22:57
A taj gas će da koriste za grejanje fabrike avio-delova i mikročipova ?
Utorak 10.02.2015. 09:30
vučić je izrazio ''čuđenje''što ga Ruski predsednik nije unapred obavestio o otkazivanju projekta Južni Tok,kao i da Beograd ne snosi krivicu za propast ovog mega projekta.''Izgubili smo milijarde evra investicije,ali nemamo razloga za brigu'',kaže bolid.''Dobar'' je put Srboje ka briselu,a upravo je eu ta koja je blokirala projekat..Ovde nedostaje prosta logika.vučić se samo mesec dana posle ove izjave javno hvalio po diplomatskim krugovima eU,da je odbio Putinov sporazum da potpiše ''neke gasne sporazume'',kao i dogovoreni sporazum o diplomatskom imunitetu pripadnika rusko-srpskog hunmanitarnog centra u Nišu,koji su ove godine spasavali ljude u poplavama.Po nalogu američkog ambasadora kirbija on je naredio da se preispita rad i sprovede istraga protiv najuspešnije kompanije u Srbiji,NIS-a.Slično svom šefu,postupila je i uzdanica trilateralne komisije,botoksirana sorošova barbika zorana mihajlović.Izjavila je da je Srbija sve uradila da izgradnja počne,da bi sredinom godine dala izjavu da je evropska komisija donela odluku da se stopiraju radovi oko ovog projekta u zemljama članicama,ali i u zemljama kandidatima za članstvo.Istakla je da Srbija treba usled nastale situacije da nađe drugi izvor za dotok gasa,i javno podržala drugu opciju koju promovišu sad i eU.''Gasovod Niš-Dimitrovgrad je odlična stvar,koji može da nam omogući da se vežemo na gasovod iz Azerbejdžana,i to nam daje ''energetsku sigurnost.''...''vlada ''Srbije predvođena vučićem direktno je radila šprotiv projekta Južni tok.Radi budućih pokolenja treba se reći da je zorana mihajlović,problem trovanja dece u Zajači rešila ukidanjem stanice za merenje zagađenosti,koja je izmerila visoku koncentraciju olova.Pored njih dvoje i grobar i juda Srbije polupismeni tomislav nikolićje poručio da ''nam Rusija duguje,jer trpimo zbog nje.''Ruski predsednik je pročitao sve ove''političare'' i poručio u oči nikoliću i vučiću da ''Rusija ne trguje svojim prijateljstvom'',pre nego što je doneo odluku o obustavljanju projekta.Na kraju okretanje gasovoda prema Ankari bi moglo da ojača veze sa Moskvom i približavanja evroazijskog sveza Srbiji.Srbi bi u budućnosti trebalo da dobro preispitaju mantalitet ljudi koji ih u ovom trenutku zastupaju pred najvećom zemljom i najvećim političarem današnjice,radi budućih pokolenja,koja dolaze,ako im je uopšte stalo do njih.
Utorak 10.02.2015. 05:58
Bravo ! Govorio sam pre nekoliko dana da svi beze od Rusa (cak i Kuba) i svi teze da se priblize Zapadu . Svi svi svi ... Zapad, to je ceo svet
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online