Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 04.02.2015.
19:29 >> 20:25h
Srna, Beta A

"Zapad očekuje priznavanje Kosova, moja platforma ih neće zadovoljiti"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je pripremio određeni nacrt platforme za Kosovo i Metohiju i da će o tome nastaviti da razgovara sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, posle njegovog povratka sa kosovskog dijaloga zakazanog za 9. februar u Briselu. Kako je istakao, navedena platforma neće zadovoljiti Zapad jer ne predviđa nezavisnost Kosmeta.

Fonet/A. L.
O platformi za Kosovo posle sastanka u Briselu: Tomislav Nikolić

Nikolić je za ruski portal i radio "Sputnjik" rekao da Srbija mora da opredeli svoje krajnje i trajno rešenje koje zamišlja u vezi sa Kosovom i Metohijom, zato što joj "stalno nameću pregovore sa novim i novim tačkama".

Srbija neće da bira

Na pitanje da li Srbija kao predsedavajući OEBS-u može da pomogne u vezi sa Ukrajinom, Nikolić je rekao da se desilo da su tri prijatelja Srbije sada u "nekakvom sukobu" - EU, Ukrajina i Rusija, te dodao da Srbija neće da bira ko joj je veći prijatelj. On kaže cda bi Srbija mogla da pomogne da se taj problem reši, ako joj bude dozvoljeno i dodaje da "niko neće biti nezadovoljan predsedavanjem i ponašanjem Srbije".

- Sve mi se čini da, ukoliko krenemo dalje od briselskog sporazuma, mi u stvari prećutno počinjemo da učestvujemo, ili da saučestvujemo, u uspostavljanju (samoproglašene) nezavisnosti Kosova i Metohije. To što je mogla država Srbija da poveri Kosovu i Metohiji, to je poverila, i tu je kraj - istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pošto kao predsednik države nema pravo da predlaže Skupštini Srbije ništa, osim izmena Ustava, ovaj predlog platforme će srpska Vlada da dostavi parlamentu na usvajanje, preneli su beogradski mediji.

- Ja mislim da neće biti mnogo saglasnosti na Zapadu oko te moje platforme, pošto ona ne predviđa nezavisnost Kosova i Metohije, a njih ništa ne zadovoljava osim nezavisnosti, ali je meni mnogo važnije da mi budemo jedinstveni, čvrsti, snažni. Da imamo i nalog i odobrenje Narodne skupštine oko toga kako ćemo da se ponašamo i koliko daleko možemo da idemo - naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosu sa Rusijom i zahtevima Zapada da se uvedu sankcije, Nikolić je podsetio da mu je ruski predsednik Vladimir Putin u svim razgovorima pružio uveravanja da će Moskva podržati svaki stav Beograda.

- Ne možemo da prodamo veru za večeru. Ne možemo da odnose sa Ruskom Federacijom upropastimo time što bismo poslušali tuđe naloge. Zato što ja nikako ne mogu da prihvatim da članstvom u nekoj organizaciji izgubite sebe - naveo je Nikolić.

Šta će Kosovu vojska?

Povodom informacije da su SAD dale podršku Prištini da formira oružane snage, Nikolić je rekao da je pitanje vojske Kosova ozbiljan problem, jer je vojska jedna od oznaka suvereniteta i nezavisnosti. Formiranje vojske Kosova predstavlja drastično kršenje Rezolucije 1244, jer je Srbija tu teritoriju poverila UN, a ne Albancima.

Nikolić je za "Sputnjik" istakao da će to dodatno komplikovati odnose, pošto niko u Srbiji ne može sa tim da se saglasi.

- Postavlja se pitanje šta će Albancima vojska, posebno vojska koja već sada ima nekakav sporazum sa vojskom Albanije o zajedničkom delovanju? I protiv koga? Ko će to da napadne Kosovo? - upitao je Nikolić.

On je upitao da li zaista misle da bi Srbija rizikovala ponovo NATO bombe po glavi, napadajući na svoju teritoriju, na Kosovo i Metohiju ili se možda pripremaju za borbu protiv terorizma.

- Pa onda nek sarađuju sa nama, vidim da se ponašaju kao neki drugi prema Rusiji, pa neće da sarađuju sa Rusijom u borbi protiv terorizma - dodao je Nikolić.

Dobija li i sever svoju vojsku?

Ako se formira ta vojska, kaže Nikolić, postavlja se pitanje da li će i sever Kosova i Metohije imati svoju vojsku, sa procentualnim učešćem u vojsci i sa komandantom Srbinom i sa procentualnim učešćem Srba, preneli su beogradski mediji.

- Pa oni time formiraju dve vojske. Tako smo rešili pitanje policije. Tada niko nije pominjao vojsku, rešavali bismo i pitanje vojske. Znači, policija je na severu Kosova i Metohije, njen sastav odgovara sastavu stanovništva, i komandant je Srbin. Zašto bi vojska bila drugačije rešena? - kaže Nikolić.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 19:46
Можете да пишете и више платформи, оне морају бити усклађене са жељом Српског народа, а жеља је: НЕМА независног Косова, већ само АП Косово и Метохија!
Sreda 04.02.2015. 19:54
" Запад очекује признавање Косова ". - Неки Срби кажу да је Слободан Милошевић већ признао и дао Косово шииптарима.Ова реченица Николића довољно говори да Слободан Милошевић није дао нити продао Српску Покрајину Косово и Метохија.Слободан је оставио читаву Србију.
Sreda 04.02.2015. 20:21
Inače - "zapad" jedva čeka da se ova budaletina oglasi, pa da se "zabrine" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online