Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.02.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

"Spasioci" samo za reklamu

Sa suđenjem Dominik Stros Kanu, nekadašnjem šefu Međunarodnog monetarnog fonda i delu uvezenog savetničkog trijumvirata srpske vlade, upoznat je ceo svet, ali je njegov angažman i učinak u Srbiji, potpuna nepoznanica ukazuju domaći stručnjaci, kao ni da li još savetuje premijera, sagovornici "Vesti".

A. Čukić
Slaba vajda i od savetnika: Aleksandar Vučić i Franko Fratini

Stros Kan je angažovan 2013. sa bivšim austrijskim kancelarom Alfredom Guzenbauerom i nekadašnjim italijanskim šefom diplomatije Frankom Fratinijem, a od te do kraja prošle godine javni dug Srbije je porastao više od dve milijarde evra. U decembru prošle godine stigao je na 22,76 milijardi evra i bio 480 miliona veći u odnosu na novembar. Osim što su plate i penzije smanjene za deset odsto, dinar oslabio prema evru, javni dug je došao na 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda, a crne prognoze Svetske banke za tekuću godinu govore da će Srbija biti jedina država u regionu sa negativnim rastom BDP-a.

Tajna novac i učinak

Politički analitičar Zoran Stojiljković smatra da treba svu pamet koristiti za izlazak iz sistemske krize koja u Srbiji traje četvrt veka.
- Vlasti u Srbiji su nedovoljno sklone da pređu preko partijske ideologije i angažuju domaće stručnjake, pa su stranci od kredibiliteta dobrodošli kao pomoć. To pokazuje velike napore da se nešto uradi, ali za javnost ne sme da bude tajni, ni po pitanju troškova za njih koji idu iz budžeta, ni uslova pod kojima su angažovani, kao ni po pitanju efekata njihovog rada - rekao je Stojiljković.

Možda bi Srbija i više bila zadužena da nema inostrane savetnike, tumači kako kaže, pomalo cinično stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević ističući da Vlada Srbije po pitanju rada uvezenih stranaca, preferira netransparentnost.

- Zato se i ne zna šta rade strani savetnici i da li su efektivni, ali znamo da se sudi Stros Kanu zbog seksualne afere, mada je već bio oslobođen, kao što znamo i da u Srbiji vole potentne muškarce - tumači šaljivo naš sagovornik ukazujući da je dolazak Stros Kana kao i ostale dvojice savetnika bio i u njihovom interesu, ali i u cilju otvaranja Srbije ka svetu.
On dodaje da je i samom premijeru Aleksandru Vučiću bilo od koristi da dovođenjem stručnih stranaca skine sa sebe nasleđe radikala.

- Da li su Stros Kan, Guzenbauer i Fratini, zaista bili savetnici to ne znam, jer se jako malo o njima čulo u javnosti, ali ne verujem da su bili naročito efektivni. Ja sam u nadzornom odboru strane kompanije, pa mi je jasno da se nekada uzme čovek zbog forme koja je korisna za javnost, a ne zbog suštine, a Vučiću je u vreme kada ih je angažovao bila važna upravo forma - ocenio je Kovačević.

Koliko je srpska vlast slušala strance savetnike, toliko je dobro odradila i posao u Srbiji, ističe Aleksandar Stevanović, savetnik bivšeg ministra privrede Saše Radulovića koji je radio u Vladi kada su stigli savetnici.

On akcentira da je problem i nastao upravo zato što mišljenja tih stranih stručnjaka nisu uvažena, a prvenstveno sugestije poznatog Francuza.

- Stros Kan je imao vrlo razumne ideje i da je poslušan sada ne bi bili u ovoj poziciji u kojoj smo - kaže Stevanović i dodaje da se posle dva meseca medijske pompe o dolasku krupnih imena iz EU, oni više nisu ni pojavljivali, pa je ta priča, prema njegovim mišljenju završena.
Aleksandar Vučić je dovođenjem stranaca zvučnog imena, prema oceni analitičara Dušana Janjića, kalkulisao sa takozvanom vidljivošću Srbije u svetu i porastom njenog međunarodnog rejtinga.

Premijer da uči od Sirize

- Bilo bi dobro da Vučić uz rekonstrukciju Vlade, raščisti prostor oko sebe da mu se ne bio ponovio incident poput izjave o Sirizi, jer ga očito neki savetnici nisu obavestili da je grčki pobednik imao kontakte sa Svetskom bankom i MMF-om i pre izbora. Siriza je za te institucije i EU opasna, jer pokazuje da je njihova filozofija propala i da je potrebna kombinovana državna intervencija sa dozom nacionalnog suvereniteta. Neće da da luku Pirej, što je u nemačkom interesu, a hoće da plati dug bez kamate na kamatu - kaže Dušan Janjić koji smatra da Vučić od Sirize može da uči.

- Oni su povezani sa moćnim institucijama i verovatno je bio cilj da nešto urade na vezama sa Svetskom bankom, ali i vladama zemalja iz kojih dolaze, jer recimo Guzenbauer je iz Austrije, a zna se za probleme koje imamo sa Hipo bankom. Pokazalo se da i ne znači da su radili ono za šta su dovedeni, a možda je bilo obećanja i da dovedu neke kompanije u Srbiju - kaže Janjić, objašnjavajući da priča u domenu kalkulacija, jer je njihov rad nije bio na uvidu javnosti.

Uvezeni savetnici su, smatra naš sagovornik, iz "pogrešnog filma" neoliberalne ekonomije i monetarno-finansijske politike.

Nisu došli na lepe oči

Aleksandar Stevanović, ukazujući na nepoznanice o angažmanu stručne trojke, između ostalog i da li su plaćeni za rad, napominje da niko tog stručnog kalibra ne dolazi u Srbiju radi sopstvene promocije.
- Naročito Stros Kanu, bez obzira na aferu i suđenje, nije referenca da je savetnik u Srbiji, već je to za njega pad s konja na magarca. Fratini ima svoje zanimanje, advokat je, a Guzenbauer je od odlaska iz politike savetnik i kao takav je ostavio traga, mada su različita mišljenja, da li pozitivnog ili negativnog - kaže Aleksandar Stevanović.

- Nekompetentni su za naše probleme, jer tu ekonomiju moramo da korigujemo zbog pljačkaške privatizacije i haranja evropskih banaka - objašnjava Janjić ukazujući da zato nisu ni mogli da pomognu da Srbija iskorači iz krize, već eventualno da manje propadne i jeftinije prođe.

Kancelar sa najkraćim mandatom

Franko Fratini je bio šef italijanske diplomatije u vreme dok je biznismen Silvio Berluskoni optužen za "seks aferu" vodio vladu, a Guzenbaurov dolazak u Vladu Srbije pratila je priča da je on bio kancelar sa najkraćim mandatom u posleratnoj istoriji Austrije. Za Stros Kana je rečeno da će tri meseca raditi besplatno za Vladu Srbije, a jedini je Fratini kazao da neće uzimati novac jer kao sudija osnovnog suda u svojoj zemlji ne može da bude plaćen u drugoj državi.

Beta/AP
Ogrezao u aferama: Dominik Stros Kan

Obična mušterija ili makro?


Kakva reklama za Srbiju! Izveštavajući juče uoči početka procesa Dominik Stros Kanu, osumnjičenom za učešće u podvođenju prostitutki, najgledaniji francuski TV mediji kao BFM-TV puštali su kadrove koji ilustruju njegovu karijeru nakon političkog pada 2012. godine, a na kojima se između ostalog rukuje sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Dvorskim spletkama" do šefa MMF

Na mesto direktora MMF-a pre svega je došao zbog "dvorskih spletki", a ne zbog stručnosti. Naime, tadašnji predsednik desnog centra Nikola Sarkozi želeo je da ga se otarasi kao opasnog rivala sa levice i poslao ga u Njujork uz rezerve ljudi iz EU koji su pristali tek na insistiranje Pariza.

Pariski "L Mond" tome je dodao ocenu da je Stros Kan navodno u ulozi savetnika Vlade Srbije "pomogao da se restrukturira srpski dug". Autori ovog teksta ne kažu na osnovu kojih podataka i izvora su došli do ovog zaključka.

U središtu pažnje u Francuskoj juče je bilo pitanje da li je Dominik Stros Kan znao da su devojke sa kojima se sastajao nasamo ili na grupnim orgijama - profesionalne prostitutke ili ne ?

Od ovog pitanja zavisi da li će bivši direktor MMF- a i sadašnji savetnik Vlade Srbije biti kažnjen za učešće u podvođenju ili će biti oslobođen kao obična "mušterija" prostitutki što u Francuskoj nije kažnjivo. Proces će trajati tri nedelje, a jučerašnje otvaranje pratilo je skoro 300 novinara.

Advokati Stros Kana tvrde da on nije znao da se sastaje sa plaćenim prostitutkama i da to potvrđuje činjenica da ih on nikada nije plaćao.

Tužioci međutim tvrde da je Stros Kan vrlo dobro znao da je reč o "profesionalkama" i da činjenica da ih nije plaćao upravo govori o tome da je učestvovao u organizovanom podvođenju. Ako bi se dokazali navodi tužioca, Stros Kan bi mogao da dobije do deset godina zatvora i da bude osuđen na novčanu kaznu do milion i po evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online