Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.02.2015.
15:26
Vesti A

U zatvor zbog opere

Balkanski ratovi su se razbuktavali 1912. i naredne godine, a u pauzama između njih, probijala se kultura. U Skoplju je 1913. Branislav Nušić osnovao Narodno pozorište, i nije zaboravio Olgu Ilić. U gradu je vladala pobedonosna euforija. Upravo tada desio se najjači slom u Olginom životu. Naime, spletom neverovatnih okolnosti dospela je u zatvor, jer je rat još trajao. Bugarske vlasti, smatrajući je opasnom za njihovu bezbednost, internirale su je u Leskovac, posle u Niš, pa u Knjaževac.

 

Počeo je i Veliki rat. Olga Ilić je zatražila dozvolu bugarskih vlasti da se vrati u Skoplje, gde su joj ostale sve stvari i neki nedovršeni poslovi. To se dogodilo baš onih dana kada je probijen Solunski front, a Bugari se našli pred kapitulacijom. Došla je u Skoplje, a pošto nije završila poslove, tražila je produženje boravka.

U tom času u Skoplje je ušla srpska vojska. Samo nekoliko dana po oslobođenju u njen stan upali su žandarmi s jednim ozloglašenim policijskim pisarom da izvrše pretres. Isprva je pomislila da je u pitanju rutinska stvar. Prevarila se. Odmah posle pretresa odvedena je u Okružno načelstvo, a tamo joj je saopšteno da je optužena za izdaju! Korpus delikti bio je nož iz opere Toska i neki revolver, zaostali pozorišni rekvizit! Iza svega nalazio se neki njen ozlojeđeni udvarač, koji je, kako je Olga zapisala u autobiografiji, "sačekao čas da mi se osveti za uvredu koju mu ja nikada nisam nanela".

Osveta je bila nemilosrdna. Olga je provela tri meseca u podrumu skopskog zatvora. Spavala je na goloj zemlji, jer joj nisu dozvolili da od kuće donese prekrivače. Dani su joj prolazili u mučnom čekanju da se obrazuje sud u Skoplju. Olga je tada proglašena nevinom i puštena, jer nije imalo za šta da joj se sudi.

Neočekivano, u život Olge Ilić tada se vratio njen nesrećni bivši muž Kosta, koji se svojski zauzeo za nju. U Skoplju je poslednji put odigrala Koštanu, a "sevdalinke su umrle, kao beli labudovi jedne mladosti koja je umirala". Uskoro je umro i Kosta. Olgi su bile četrdeset tri godine, i ona se ponovo udala. Njen izabranik bio je Petar Hristilić, glumac i komičar. Tada se Olga oprobala u još jednom pozorišnom poslu. Počela je da režira i postala prva srpska rediteljka.

Nespokoj će je i pod stare dane oterati u Niš, gde konačno stavlja tačku na svoju blistavu glumačku karijeru. Olga je život okončala 1945. godine u Beogradu, u bedi, živeći od milostinje onih koji je nisu bili zaboravili.

Sitne duše

Kada je puštena iz skopske tamnice Olga Ilić, onako iznemogla i bolesna, nije bila u stanju da se raduje svojoj slobodi, ali, nije iskoristila ni priliku da vrati milo za drago. "Onome čoveku koji me je tako oklevetao... niti mogu, niti hoću da se svetim, ali bih htela samo bar jednom da mu pogledam u oči i ništa da mu ne kažem, jer bi moj pogled kazao sve, svu mržnju koju imam prema takvoj jednoj sitnoj duši", zapisala je u autobiografiji.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ženski Hamlet
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online