Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 22.01.2015.
12:30
Beta A

EU ulaže u srpski agrar

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji saopštila je u četvrtak da će EU podržati poljoprivredni sektor u Srbiji sa 175 miliona evra u narednih šest godina. Novac će će biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova (bespovratnih sredstava) za sufinansiranje proizvodnje i prerade.

Reuters/H.R.
Pomoć namenjena poljoprivrednicima dobra šansa za Srbiju
 

U saopštenju se podseća da je Evropska komisija usvojila Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) 20. januara, čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

Dobra vest

- Ovo je izuzetno dobra vest i predstavljaće značajnu pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednici će samostalno sa svojim projektima moći da apliciraju za ova nepovratna sredstva i na taj način pospeše proizvodnju i podignu nivo konkurentnosti svojih proizvoda, kako bi mogli da pariraju evropskim farmerima", izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Glavni ciljevi Programa su unapređenje bezbednosti hrane u Srbiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć tom sektoru da se postepeno uskladi sa standardima EU.

Na osnovu detaljne i objektivne analize sektora i nakon konsultacija sa interesnim grupama, vlasti u Srbiji su odabrale da se novac EU investira u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voće i povrće i druge useve.

Odlučeno je da se EU pomoć daje i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća.

Podrška će se pružati i poljoprivrednim proizvođačima koji uvode metode organske proizvodnje, ali i u sprovođenju strategija lokalnog razvoja.

Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razviju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predviđena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa.

EU će pružati finansijsku pomoć poljoprivrednom sektoru u Srbiji kroz sistem upravljanja i kontrole koji je u skladu sa standardima dobre uprave u savremenoj javnoj administraciji ekvivalentnoj sličnim organizacijama u zemljama članicama EU.

Navedeno je da nadležni organi u Srbiji trenutno pripremaju ovaj sistem uz podršku EU, kao i da ta faza mora da se završi da bi prvi pozivi za podnošenje predloga mogli da se objave.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da bi pomoć EU trebalo da dovede do ukupnih investicija u domaćem agrarnom sektoru od oko 400 miliona evra (49 milijardi dinara).

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 15:11
Hvala na oomoći-ipak mi ne bismo.
Četvrtak 22.01.2015. 15:02
Паметније би им било да заштите српског сељака од нелојалне западне(субвенционисане) конкуренције
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online