Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 19.01.2015.
18:39
Beta, Srna A

EP: Srpski voz putuje prema Briselu

Izvestilac Evropskog parlamenta(EP) za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je u ponedeljak u Briselu da je Srbija ostvarila napredak u reformama i početnoj fazi pregovora o članstvu s Evropskom unijom i naglasio da je "voz Beograda na tračnicama za Brisel".

Beta/Evropski parlamament/P. G./DR
Otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu očekuje u narednih šest meseci: Dejvid Mekalister
 

Mekalister je u raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP naglasio da u prvoj polovini ove godine treba da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

- Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine - poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je izradio nacrt rezolucije u kojem se ističe da srpska vlada odlučno nastoji da sprovede strukturne i društveno-ekonomske reforme. I podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Od toga zavisi kad će biti otvorena poglavlja 23. i 24. vezana za vladavinu prava i temeljne slobode, navodi se u nacrtu rezolucije čije usvajanje na plenarnom zasedanju se očekuje u martu.

Većina poslanika podržalo nacrt rezolucije

U raspravi je većina poslanika podržala nacrt rezolucije o Srbiji, ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji, a naglašeno je i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Više hrvatskih poslanika su izneli tvrdnje da je hrvatska manjina u Srbiji u lošem položaju i da srpski zvaničnici nisu osudili govor mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja, a rekli su i da Srbija mora povući svoj zakon o univerzalnom progonu ratnih zločina.

Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio "sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije".

Srpske vlasti, prema njegovim rečima, treba da pokrenu dalje strukturne i ekonomske reforme i ojačaju zakonski poredak da bi pospešile uslove za investiranje, krenu u bitku protiv velike nezaposlenosti i nastave s budžetskom konsolidacijom.

Ali mora se imati na umu i to da su velike poplave prošle godine u Srbiji imale loše posledice po ekonomiju i za život ljudi, napomenuo je Mekalister.

Usaglasiti spoljnu politiku sa EU

Kad je reč o spoljnoj politici, zemlje kandidati za članstvo u EU, stavio je on do znanja, moraju usaglasiti stavove s "pravnom tekovinom" EU, a to se odnosi i na spoljnu politiku.

"Srbija ne sme uslovljavati dijalog"

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP)za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u ponedeljak da Srbija ne treba da uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije rudnika "Trepča".

- Čuo sam uoči sednice da je Srbija najavila da će suspendovati učešće u dijalogu na visokom političkom nivou, ukoliko kosovska vlada nacionalizuje "Trepču". Ukoliko je ta vest tačna, onda je ona za žaljenje", rekao je Mekalister na sednici Spoljnopolitičkog komiteta EP.

- Svi znamo da Srbija ima istorijski tesne odnose s Rusijom, ali, uprkos tome, žalim što Srbija na poziv Saveta ministara EU nije uskladila svoje stavove s restriktivnim merama Unije prema Rusiji - naveo je izvestilac EP za Srbiju.

- Ja, ujedno, veoma pozdravljama individualni akcioni plan za partnerstvo NATO i Srbije koji je potpisan pre par dana - dodao je on.

Mekalister je pozdravio predsedavanje Srbije radom OEBS-a i rekao da "Srbija svoj povlašćeni položaj može iskoristiti, posebno kad je reč o Rusiji, u nastojanju da se nađe rešenje za ukrajinsku krizu".

- Angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom je veoma dobrodošlo - dodao je on, rekavši da je "izuzetno važno da i Srbija i Kosovo primene već postignute dogovore".

Dijalog sa Prištinom

SPO EP u pripremljenoj rezoluciji o Kosovu naglašava da se nova vlada u Prištini prevashodno "mora snažno posvetiti jačanju vladavine prava i pravosuđa, kao i delotvornoj bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Vlada u Prištini mora dati prednost formiranju posebnog suda za ratne i zločine trgovine organima, na osnovu nalaza tužilaštva Specijalne istražne grupe Euleksa, "čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću", stoji u ovom dokumentu.

EP traži da se "nastavi rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti", mada upozorava da "i dalje postoji snažna zabrinutost oko nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova".

EP podstiče Srbiju i Kosovo da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština i dodaje da uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o članstvu mora doći do pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35 koje treba otvoriti na početku.

To je podržalo više poslanika, a izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je zatražila da što pre bude rešeno i pitanje zajednice srpskih opština i ponovila svoj stav da Kosovo treba da priznaju i pet članica EU koje ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 18:44
Ali bez putnika , samo sa kondukterom ? karta skupa
Ponedeljak 19.01.2015. 19:27
Vesti: Proljeće 2017. Vojni helikopteri najnovijeg člana NATO-a i EU, Republike Srbije, prevezli su specijalce iz Sarajeva iza leđa Srba iz Republike Srpske. Time su, po nalogu svojih "partnera" učestvovali u slamanju posljednjeg otpora Novom svjetskom poretku u Evropi... Živi bili, pa vidjeli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online