Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 07.01.2015.
07:39
B. Đokić - Vesti A

Srpska policija po meri NATO

Za savetnika srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića imenovan je dr Amadeo Votkins iz Velike Britanije. Prema informacijama Sindikata srpske policije, on se na toj poziciji našao ne zato što je ministar tako želeo, već zato što je Votkins "nametnuto rešenje kao eksponent NATO-a, tako da njegova uloga nadilazi ulogu ministra, a verovatno i premijera".

M. Karović
Po američkom modelu: Pripadnici policije
 

- Dr Votkins perfektno razume zapadnu varijantu srpskog jezika. Otac mu je Britanac, a majka Hrvatica. Iz nekih dokumenata u aferi Vikiliks može se zaključiti da su ga Amerikanci koristili kao obaveštajni izvor - kažu u ovom sindikatu.

Kako "Vesti" saznaju u MUP-u Srbije, Votkins je angažovan pre nekoliko meseci da savetuje ministra Stefanovića.

Reformisao i vojsku

Prema informacijama policijskog sindikata, Votkins je učestvovao u reformi Ministarstva odbrane.
- Zapad je imao nameru da Vojsku Srbije što više svede na ceremonijalnu funkciju, kako ne bi predstavljala ozbiljan bedem odbrane, već izvor topovskog mesa za buduće aktivnosti NATO-a u svetu a dr Votkins je bio sprovodilac njihovih planova - kažu u ovom sindikatu.
 

- Kada je došao u ministarstvo niko nije znao ko je i odakle on. Kako smo mi saznali, njegov zadatak je da pravi nacrt sistematizacije MUP-a Srbije i savetuje ministra Stefanovića o izmenama Zakona o policiji. On bi prema tome trebalo da reformiše srpsku policiju - kažu izvori "Vesti" iz MUP-a Srbije.

Votkins je prvi angažman u MUP-u Srbije imao januara prošle godine. Dobio je zadatak da pomogne ministru policije na razvoju sektora informacionih tehnologija i elektronske uprave, odnosno na projektu koji je još u toku. On je i ranije bio angažovan na različitim poslovima u regionu Balkana, a član je i Atlantskog saveta Crne Gore. Objavio je nekoliko publikacija, među kojima je i "Pokretanje Kosova napred". U njoj se razmatraju mogućnosti za "rešenje pitanja kosovskog odvajanja od Srbije".

- On navodi da međunarodni faktori treba da odrede korake i da se odmaknu od političke i lobističke retorike ka onoj koja preferira pitanja legalnosti, uz zadržavanje međunarodnog poretka kao glavnog zajedničkog imenitelja - piše, pored ostalog u Votkinsovoj biografiji.

Votkins je karijeru počeo 2000. godine u Direkciji za komunikaciju i odnose sa javnošću Ministarstva ekonomije i finansija Velike Britanije, da bi potom prešao u misiju Oebs u Jermeniji. Kasnije prelazi na mesto šefa jedinice za strateški razvoj policijskih snaga u misiji Oebs u Srbiji.

"Postavljanje Votkinsa na funkciju reformatora Ministarstva unutrašnjih poslova predstavlja definitivnu potvrdu da su se srpske vlasti opredelile za približavanje NATO, sa krajnjim ciljem da se u njega uključe, kažu u Sindikatu srpske policije.
 

Pohvale Dačićevim saradnicima

Votkins se pominje i u jednoj od depeša koje je napisao tadašnji ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, a objavljene su na Vikiliksu. Manter je u ovoj depeši iz 2008. godine pohvalno govorio o potezima i nameri za reformama tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića.
"Votkins vidi Dačićeva imenovanja u policiji kao pozitivna. On hvali imenovanja Branka Lazarevića za šefa kabineta i Suzanu Vasiljević za šefa biroa za saradnju sa medijima, uprkos tome što se mogu čuti sumnje da neki od Dačićevih savetnika nisu eksperti za policiju", referisao je ambasador Manter iz Beograda Stejt departmentu.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Sreda 07.01.2015. 07:50
UŽAS !!! Ovo samo pokazuje koliko smo mi okupirana država . Vučić sa svojom bandom poltrona i ulizica predaje vojsku i policiju belosvetskim špijunima . U Srbiji se špijuni više i ne kriju oni vršljaju u svim institucijama države jer države praktično i nema . Grupa RAZBOJNIKA na čelu sa Vučićem sve radi da UNIŠTI NAROD I DRŽAVU . Hitno se mora ustajati za OSLOBOĐENJE Srbije iznutra inače nestajemo sigurno .
Sreda 07.01.2015. 08:27
Odavno sam čuo za dotičnog koji nam želi dobro taman kao i general Klark i mrtvi Holbruk..
Sreda 07.01.2015. 16:54
Srpska policija po meri NATO_znači nek ubija svoj narod,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online