Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.12.2014.
21:11
D. Petrović - Vesti A

U kućnom pritvoru zbog vode

Simbol otpora Srba sa severa Kosova Prištini i međunarodnoj zajednici, pri pokušajima da i Sever stave pod kontrolu Prištine, već godinama je Slaviša Ristić, bivši predsednik opštine Zubin Potok i jedan od najuglednijih Srba na celom Kosovu i Metohiji.

Brana Gazivode
 


Upravo zbog pružanja odlučnog otpora albanskim separatistima i njegovim pomagačima, Ristić je odavno na crnoj listi Kfora, KPS-a, Euleksa, Brisela, Berlina, Vašingtona... Na njega su najviše kivni jer je otpor na području Zubinog Potoka uvek bio najtvrđi, a na teritoriji ove opštine su i dva za Srbe strateška resursa koje Hašim Tači i njegovi mentori iz Brisela i Berlina žele da otmu Srbima i predaju ih u ruke Albanaca. Jedan je jezero, brana i hidroelektrana Gazivode, a drugi trafo-stanica Valač preko koje ceo severni Kosmet dobija struju iz Srbije.

Oba resursa i svoju opštinu Ristić je, često i na barikadama, branio rame uz rame sa svojim sugrađanima i sunarodnicima sve dok zbog Briselskog sporazuma i u Beogradu nisu odlučili da ga puste niz Ibar...

Korupcija i otimačina

Stevan Vulović, sadašnji gradonačelnik Zubinog Potoka
 

- Otkad su stranci došli na sever Kosova, bacili su oko na jezero i branu Gazivode odakle se vodom snabdeva pola Kosova, a posebno termoelektrane u Obiliću, koje bi bez hlađenja sa Gazivoda odmah stale. Svake godine ovaj srpski resurs u budžet samoproklamovane države Kosovo ubaci osam do deset miliona evra. Srbi u Zubinom Potoku ne dobijaju ni evro. Najglasniji i najuporniji da se ovo bogatstvo vrati Srbima, odnosno opštini Zubin Potok bio je Slaviša Ristić, koji je naprasno završio u kućnom pritvoru - priča Zlatibor Đorđević, predsednik Udruženja Stara Srbija.

On tvrdi da je reč o poštenom čoveku.

- Nažalost, imamo mi i drugačijih nazovisrba koji su zbog novca spremni sve da izdaju. Izdao nas je i Beograd i gurnuo u nezavisno Kosovo, ali se svi još boje Slaviše Ristića, koji u narodu ima najveći autoritet iako nije ni na kakvoj funkciji - naglašava Đorđević.

Slaviša Ristić


U julu ove godine tužilaštvo Euleksa, inače kompromitovano teškom korupcijom i direktnom saradnjom sa albanskim kriminalnim krugovima, pozvalo je Ristića da se javi "na saslušanje" zbog više krivičnih dela koja je navodno počinio. Između ostalog, terete ga i za organizaciju ubistva specijalca albanske jedinice Rosu Envera Zumberija u leto 2011. godine kada je Rosu pokušala da silom zauzme severni Kosmet. I mada dobro znaju da Ristić sa ubistvom Zumberija nema ništa, u Euleksu su nameravali da ga odmah uhapse i, kao Olivera Ivanovića, mesecima drže u istražnom zatvoru.

Goran Lazović, predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a i Ristićev prijatelj, ističe da slični pozivi očekuju bar još 300 viđenijih Srba na severu Kosova.

- Slaviša se skrivao više meseci, a nedavno je, kada je i do Brisela pukla bruka o zloupotrebama Euleksa, odlučio da se preda, saslušan je, braniće se, bar za sada, sa ograničene slobode, jer svakog dana mora da se javlja KPS policiji koja, kad god poželi, može da mu upadne u kuću. Ko zna koliko će ga tako držati, verovatno će mu nakalemiti još krivičnih dela kako bi mu pretnja zatvora stalno visila nad glavom - priča Lazović.

Namera Prištine, odnosno Hašima Tačija i njegovih mentora iz Brisela, jeste da uguše svaki otpor Srba sve dok se kompletan sever Kosova ne integriše u nezavisno Kosovo, potom će stranci, po ranije napravljenom rasporedu, preuzeti Gazivode, Valač, Trepču i rudnike Stari trg, Crnac, Belo brdo... Sve je to odavno kaparisano - kaže Lazović.

Podobni i nepodobni

U sličnim nevoljama je i Ristićev naslednik na čelu opštine Zubin Potok, bivši čuveni atletičar i mašinski inženjer Stevan Vulović. Iako je na čelo opštine došao nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, za samo nekoliko meseci uspeo je da se zameri Vladi Kosova, Evropskoj uniji, Nemačkoj i Americi. I on je jasno i glasno rekao da Srbi ne daju Gazivode, Trepču, Valač i ostale resurse na severu Kosova, pa je i njemu brzo stigao poziv da se javi tužilaštvu Euleksa. Za razliku od Slaviše Ristića, Vuloviću na dušu stavljaju samo jedno krivično delo: onemogućavanje policajaca KPS-a da uhapse Slobodana Sovrlića, žitelja Zubinog Potoka, u međuvremenu uhapšenog, koji je takođe osumnjičen za ubistvo policajca Envera Zumberija.

Zlatibor Đorđević je ubeđen da je sve jedna velika izmišljotina:
- Kakva glupost, nema Vulović nikakve veze ni sa Sovrlićem, ni sa sprečavanjem njegovog hapšenja. I za njega su procenili da ima podršku naroda, pa su odlučili da ga stave u klasičan kućni pritvor, navodno da ne bi bio u kontaktu sa svedocima. Razlog je isti kao i u slučaju Ristića. Tako će postupiti i svakim drugim Srbinom koji dođe na čelo opštine Zubin Potok, a ne bude po njihovoj volji. U ostale tri opštine na severu Pokrajine predsednici su, bar što se tiče Prištine, Beograda i Brisela, podobni i kooperativni.

Nemački zahtevi

Ako želi da nastavi pregovore sa EU, Srbija mora da ispuni 11 zahteva Nemačke. Jedan od uslova je da se pod kontrolu Prištine stave jezero (čiji je veći deo na teritoriji Srbije), brana i hidrocentrala Gazivode i trafo-stanica Valač. Nemci traže da se na prelazima Brnjak i Jarinje izgrade objekti od tvrdog materijala, dakle, prava granica i da se zatvore alternativni prelazi.

Milioni kubika

Pregrađivanjem Ibra kod mesta Gazivode nastalo je istoimeno jezero koje ima oko 380 miliona kubnih metara vode, površine 12 kvadratnih kilometara, širine od jednog do šest kilometara. Jezero je hidrosistemom Ibar-Lepenac povezano sa centralnim Kosovom. Hidroelektrana Gazivode ima snagu od šest megavata koja uz relativno mala ulaganja može i da se poveća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online