Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.12.2014.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Advokati "omekšali" ministra

Odlučnost srpskih advokata da uz jaku podršku kolega iz međunarodnih strukovnih organizacija, uđu u četvrti mesec štrajka zbog ekskluziviteta javnog beležništva, vratili su ministra pravde Nikolu Selakovića za pregovarački sto. Advokati se nadaju da će kompromis odblokirati njihov i rad pravosuđa, a ministar može da bude zadovoljan jer će sačuvati fotelju.

Beta/AP
Tri meseca štrajka: Advokati sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem
 

Novi u nizu razgovora približili su zaraćene strane i doveli do utvrđivanja paušalnog poreza za advokate.

Da se nastavlja u dobrom pravcu, potvrdio je predsednik beogradske Advokatske komore Slobodan Šoškić, koji objašnjava da je pregovaranje nastavljeno juče konstituisanjem zajedničkog radnog tela za usaglašavanje stavova o izmenama, nedavno već izmenjenog Zakona o javnom beležništvu koji nije zadovoljio advokate. Mada je ova branša zahteve za smenu Selakovića argumentovala optužbama za drskost, nekompetentnost, ucene i pretnje krivičnim prijavama, Šoškić navodi da taj zahtev više nije aktuelan, jer je i bio posledica psihoze koja se stvorila ishitrenošću ministra.

- Nismo mi tu da ga menjamo, već da on sam ukoliko oseća moralnu odgovornost ode - kaže Šoškić za "Vesti". On očekuje brzo usaglašavanje stavova o notarima.

- Mi smo dali neke odredbe vezano za Zakon o javnim beležnicima, kako prava građana Srbije ne bi bila i dalje flagrantno kršena - kaže Šoškić podsećajući da advokati traže da notari, samo overavaju ugovore koje sastave advokati ili građani, kao što su to do septembra činili sudovi.

Šoškić ne beži od nastavka štrajka advokata. Napominje da će čekati do kraja meseca da Ustavni sud oceni ustavnost više odredbi zakona vezanih za rad notara. Ministar pravde je posle četvorosatnog sastanka sa advokatima saopštio da je dogovoreno oporezivanje advokata tako što će im iznos paušalnog poreza u ovoj godini biti povećan za deset odsto u odnosu na 2013.

Notari finansiraju SNS?

Da nisu svi advokati zadovoljni pregovorima govore navodi jednog od njih Velisava Međedovića koji smatra da "premijer preko svojih ministara ne želi da promeni stanje pravosuđa i ne želi kompromis".
- Notarijat je po svoj prilici izvor finansiranja Napredne stranke i ostalih i pored činjenice da je u parlamentu smanjen izvor iz budžeta u odnosu na ostale partije - naveo je ovaj advokat ocenivši da je strategija vlasti zamajavanje i razvlačenje problema u nedogled, do finansijskog uništenja advokature.

POVEZANE VESTI

Petak 12.12.2014. 17:57
Prazan drzavni budzet cuda stvara, od prelivanja do natakanja samo kupus moze da bude dobar.
Petak 12.12.2014. 18:05
Zamislila sam se. :)))
Petak 12.12.2014. 08:32
Жали боже кад мини стару треба неко из европске уније да каже како требамо у Србији да се договоримо . Зато смо и догурали овде где јесмо .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online