Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 07.12.2014.
00:12
Blic A

"EU će pomoći Srbiji da premosti Južni tok"

EU je spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom, što bi joj bio jedan od novih izvora za snabdevanje gasom.

Nije bilo pritisaka na Srbiju: Majkl Devenport

Korist bi imale i srpske kompanije uključene u projekat, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport u intervjuu za “Blic” povodom odluke Rusije da prekine projekat Južni tok.


Moskva je odustala od Južnog toka “zbog EU”. Da li se Brisel oseća odgovornim?
- Evropska komisija je primila k znanju odluku „Gasproma“ da zaustavi Južni tok. Pozicija EU se nije promenila. Gasovod koji prolazi kroz EU mora da bude izgrađen i da funkcioniše u skladu sa propisima Unije. To važi za Južni tok, kao i za svaki drugi projekat. Gasovodi koji bi se gradili u suprotnosti sa zakonima EU ugrozili bi unutrašnje tržište i ne bi doprineli očekivanom poboljšanju sigurnosti snabdevanja. Nadležne službe komisije će sada analizirati situaciju u jugoistočnoj Evropi kako bi se ubrzale interkonekcije u regionu sa ciljem da se one bolje povežu u mrežu gasovoda EU.

Ruski ambasador Čepurin kaže da Srbija treba da traži odštetu od EU zbog Južnog toka. Vaš odgovor?
- Klauzule o nadoknadi štete trebalo bi da budu deo ugovora koji su pravljeni za taj projekat. U skladu s tim zemlje koje imaju bilateralne sporazume za Južni tok sada bi trebalo da pogledaju te ugovore. Evropska komisija nije potpisnica tih sporazuma i ugovora, pa samim tim nije prava adresa za traženje nadoknade.


Da li je EU vršila pritisak na Vladu Srbije i premijera Vučića da odustanu od početka gradnje Južnog toka kroz Srbiju?
- Nije bilo pritisaka ni na Srbiju ni na bilo koju drugu zemlju.


Pa čega je onda bilo?
- Komisija je još u avgustu 2013. obavestila zemlje članice EU o svojoj zabrinutosti oko usklađenosti međudržavnih sporazuma sa evropskim zakonodavstvom. Zatim, u junu 2014, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta, tela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, Komisija je zauzela takođe potpuno jasan stav. Investicije u energetsku infrastrukturu, uključujući one koje uključuju takozvane treće zemlje, treba da budu u potpunosti usklađene sa pravilima EU na planu unutrašnjeg tržišta i konkurencije. Ta pravila se moraju konzistentno primenjivati. Ovde je još nešto veoma važno - primedbe EU na međudržavne sporazume nisu se odnosile na gasovod po sebi, već na nekoliko elemenata koji su u suprotnosti sa zakonima Unije i osnovnim principima njene energetske politike. EU je čak ponudila pomoć da se ti sporazumi između Rusije i zemalja obuhvaćenih Južnim tokom ponovo ispregovaraju kako bi se sve na kraju uskladilo.


Da li EU nudi Srbiji nešto što može da nadomesti Južni tok?
- Srbija je članica Ugovora o energetskoj zajednici i kao takva se obavezala da će restrukturisati i modernizovati svoj energetski sektor. A EU je glavni partner Srbiji u tom poduhvatu. Ugovor o energetskoj zajednici povezuje zemlje jugoistočne Evrope sa unutrašnjim tržištem EU. Pravila i regulacije EU na tom planu garantuju fer konkurenciju među energetskim kompanijama. To zauzvrat donosi potrošačima bolje cene energenata i sigurnost snabdevanja.


Ipak, dajete li nam nešto kao konkretnu alternativu?
- EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Rad na studiji izvodljivosti je završen sa finansijskom podrškom EU i sada se radi na projektovanju gasovoda. Ovaj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije koje se bave inženjeringom i izgradnjom. Takođe, suštinski će doprineti tome da Srbija ima pristup alternativnim izvorima snabdevanja gasom, uključujući tečni prirodni gas. Pregovori o ovom projektu su u toku, a srpski ministar energetike Aleksandar Antić je baš pre nekoliko dana rekao da je ovaj projekat važan element u naporima Srbije da modernizuje i diversifikuje svoj energetski sektor.


Da li je to sve?
- Ostajemo spremni da podržimo sve projekte u energetskom sektoru koji poštuju međunarodne pravne obaveze zemalja koje bi u njima učestvovale. Podsetiću i na to da je EU u prethodnih deset godina investirala više od 500 miliona evra bespovratne pomoći u energetski sektor Srbije. Ove investicije su imale za prioritet modernizaciju proizvodnje struje i prenosnih sistema u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.12.2014. 00:17
Evropa se neće predrijeti da pomogne Srbiji...
Nedelja 07.12.2014. 00:40
SAMO TI KRETENU I TVOJA ZLA EVROPA OSTAVITE SRBIJU NA MIRU ! IMATE VI SVOJU AMERIKU DABOGDA SE O ZLU SOPSTVENOM DOVEKA ZABAVILI ! NE RAZUMEM ODAKLE CRPITE TAKO DVOLICNU I POKVARENU POLITIKU ! PORUSITE POLA DRZAVE ZAJEDNO SA SVOJIM ZLIKOVACKIM KOMANDANTOM AMERIMA I ONDA JOS OBECAVATE POMOC SRBIJI STO ME PODSECA NA PREDRATNI SINDIKAT U CELOJ JUGI ! KODA SMO MI SRBI MALOUMNI ! MOGU DONEKLE DA RAZUMEM G VUCICA ALI DA VAM NI ON NE VERUJE U TO SAM SIGURAN ! Ne znam odakle je ovaj devenport ali mi jako lici mi6 idiota !
Nedelja 07.12.2014. 00:39
mrs djulelo jedna engleska! Aeapska poslovica : Ako vidis dve ribe na dnu mora da se svadjaju znaj da je englez u blizini ! Pametnom dosta!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online