Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
91
Sreda 03.12.2014.
15:30
Beta A

Zašto su Kosovo i Krim nebo i zemlja?

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Beogradu da se proglašenje nezavisnosti Kosova i Krima značajno razlikuju i da je Kosovo "u skladu sa međunarodnim pravom" - deo Srbije.

Čepurin: Nikita Hruščov Krim "poklonio" Ukrajini
 

"Kosovo nikada pre Drugog svetskog rata nije imalo teritoriju koju danas ima. Krim ima tradiciju državnosti još od 15. veka", rekao je Čepurin u beogradskom Medija centru, na panel diskusiji "Od Kosova do Krima: jednostranosti i manipulacije u vezi sa pravom na samoopredeljenje".

On je objasnio da je nekadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov Krim "poklonio" Ukrajini, ali da je to bilo u neskladu sa ustavom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Albansko stanovništvo dobilo je 1988. godine referendum o autonomiji, u skladu sa ustavom SFRJ. Dakle, Beograd je bio spreman da Kosovu da autonomiju, dok Kijev nije poštovao to pravo Krima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Kijevu se dogodio "državni udar", a nove vlasti nisu dobile podršku svih regiona u Ukrajini.

"Nove vlasti preduzele su jednostrane korake, koje su smanjivale autonomiju Krima. Nezavisnost je kasnije na referendumu podržalo 96 odsto stanovništva Krima", rekao je on.

Osim toga, istakao je ruski ambasador, u procesu proglašenja nezavisnosti Kosova "ogromnu ulogu " imao je spoljni faktor, što se za Krim ne može reći.

"Faktička nezavisnost Kosova bila je rezultat mešanja Saveta bezbednosti UN", naglasio je on.

Čepurin je podsetio na obavezujuću rezoluciju za sve zemlje kojom se predviđa da je Kosovo pod suverenitetom Srbije.

"Za Krim sličnog obavezujućeg dokumenta nema", rekao je Čepurin. On je ponovio da Rusija po pitanju Kosova ima čvrst i jasan stav i da ga neće menjati.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.12.2014. 15:38
БРАВО КРАТКО ЈАСНО И РАЗУМЉИВО ЗА СВЕ НАШЕ ВЛАСТОДРШЦЕ. КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА БИЛО И БИЋЕ .
Sreda 03.12.2014. 15:52
lepo i tacno receno,ali problem je u Srbiji.Tadici,Dacici devojka za sve,a sadaVucici i Nikolici su obecali baba Merkelovoj da ce sve uciniti da Kosovo dobije stolicu u UN,a Briselskim sporazumom vec su priznali Kosovo.Najveca izdaja Srbije je u toku,ispod zita da narod lakse svari.
Sreda 03.12.2014. 15:47
ako su kosovo i krim nebo i zemlja, zašto se onda onaj tvoj licemerni gospodar pozvao na primer kosova kad je otimao krim?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online