Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.04.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Fejt: Kosovo ulazi u kritično razdoblje

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt kaže da se nezavisnost Kosova suočava sa kritičnim izazovom i da će dalji tok zavisiti od odluke Međunarodog suda pravde.

Pogled iz Dablina: Piter Fejt

- Preživljavanje projekta nezavisnosti sada se suočava sa kritičnim izazovom, izjavio je Fejt na Institutu za Evropske i međunarodne odnose u glavnom gradu Irske - Dablinu.

On je dodao da se Kosovo nada da će odluka iz Haga u najmanju ruku biti ravnopravna i da će sadržati pozitivne elemente kako bi se dobila nova priznanja i bolji pristup međunarodnim organizacijama, koje bi pomogle u socijalno-ekonomskom razvoju.


Govoreći o stepenu saradnje između Kosova i Srbije, Fejt, je rekao da su "mnogi ministri EU nekako uznemireni, pošto nisu videli onakav tok kakav su želeli".


- Treba sačekati odluku Suda, ali je svakako vreme da počnemo da drugačije razmišljamo o našoj budućnosti, izjavio je Fejt dodavši da kosovska vlada treba reči da pretvori u dela kada je u pitanju borba protiv korupcije na najvišem nivou.


Član skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Srđan Milivojević odbio je da komentariše izjave civilnog predstavnika "zato što Fejt nije zvaničnik Srbije".


- Nemam nameru da kometarišem njegove izjave, namere, težnje i strepnje. Predsednik Srbije, parlament i sve institcije su jasne - dok je ove parlamentarne većine niko nikada neće priznati nezavisnost Kosova, rekao je Miliovojević.

 

Upitnik EU


U odgovorima za upitnik Evropske komisije Srbija će navesti da je Kosovo deo njene teritorije, kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije. Ona ne veruje da u EU postoji očekivanje o drugačijem izjašnjavanju Srbije, jer o pomenutim pitanjima ne postoji čak ni saglasnost među članicama EU.

Na pitanje da li je za Srbiju bolje da MSP što pre izađe sa stavom, on kaže da "na zna da li je bolje", već da je važno da odluka bude u skladu sa međunarosnim pravom.


- Država je uložila maksimalan napor da predstavi svoje stavove, a verujem da će nakon odluke MSP-a oni koji su priznali nezavisnost Kosmeta, morati da preispitaju svoje odluke, zaključuje Milivojević.


Na terenu, ministar za Kosmet Goran Bogdanović objasnio je da Srbi ne treba da se integrišu u kosovske institicije .


On je ocenio i da "kosovske institucije nisu uradile ništa da bi pridobile srpsku zajednicu".


- Ako želimo da se integrišemo u neko društvo, ako želimo da nas neko pridobije, on mora nešto i da uloži. Šta je uloženo u Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Klokotu? Ništa, a prošlo je već šest meseci, podsetio je ministar dok je u severnom delu Kosovske Mitrovice uručivao odluke o dodeli 110 miliona dinara podsticaja za otvaranje 170 novih radnih mesta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 11:34
i nikada nece izaci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online