Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 26.11.2014.
20:14
Beta A

NATO: Šta će biti sa BSK je stvar Kosova

NATO je danas stavio do znanja da je pretvaranje Bezbednosnih snaga Kosova(BSK) u vojsku Kosova "unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova" i predočio da bi "nivo NATO angažovanja" u podršci BSK mogao biti prerazmotren ako bi misija i mandat tih snaga bili promenjeni.

Vojska Kosova čeka konstituisanje nove vlade u Prištini
 

To je izjavila predstavnica za štampu u sedištu Atlantskog saveza u Briselu Oana Lundžesku na molbu agencije Beta da prenese stav NATO o izjavi ministra za Bezbednosne snage Kosova Agima Čekua da će vrlo brzo te snage, koje su dosad bile nadležne za civilnu zaštitu i vanredne situacije, prerasti u Oružane snage Kosova.

Oana Lundžesku je naglasila da "NATO trenutno podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u okviru njihove prvobitne misije i mandata, posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savetodavnog tima za vezu".

"Ukoliko bi se mandat i misija promenili, očekujem da Savet NATO ponovo razmotri nivo NATO angažovanja", dodala je portparolka u sedištu Atlantskog saveza.

Ona je time dodatno obrazložila odgovor na pitanje Bete, koje je sadržalo i opasku da po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN prelazne vlasti u Prištini ne mogu imati vojsku, oružane snage, već samo bezbednosno telo zaduženo za civilnu zaštitu.

Čeku je najavio da će čim uskoro bude konstituisana, Skupština Kosova doneti odluku o prerastanju BSK u Oružane snage Kosova, podvukavši da taj proces ima snažnu i široku podršku međunarodnih saveznika Kosova.

Vlasti Srbije su u više navrata naglašavale da se oštro protive pretvaranju snaga za civilnu zaštitu na Kosovu u vojne oružane snage.

NATO savetnici su dosad obučavali Bezbednosne snage Kosova, u čijim redovima je dve i po hiljade pripadnika, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, vlasti u Prištini nameravaju da stvore vojsku od pet hiljada vojnika.

Analitičari s Kosova su u jednom izveštaju za Nemački Maršal fond SAD preneli da pripadnici BSK dobijaju vojnu obuku, uključujući rukovanje teškom artiljerijom.

Izvori u NATO su ranije, na najave iz Prištine da će BSK prerasti u vojsku, Beti preneli da su "Bezbednosne snage Kosova osmišljene i pripremljene za niz bezbednosnih zadataka i obučavane u skladu s NATO standardima".

A, kako je predočeno, "NATO očekuje da BSK preuzmu odgovornost za funkcije za koje su obučene, a to su delovanje u vanrednim situacijama, uništavanje eksplozivnih naprava i civilna zaštita". Nedavno je ocenjeno da su BSK operativno potpuno osposobljene.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 01:26
Војску на КОСОВО није створио ни ТАЧИ, ни ЧЕКУ ни ХАРАДИНАЈ него СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ са највећу издају на историју на СРБИ кад је повукао нашу војску са КОСОВО ИЈАКО смо победили НАТО и ШИПТАРИ у УДРУЖЕНЕ СНАГЕ. ПОСЛЕ су ТАДИЋ и ВУЧИЋ довршели ПОСО.
Sreda 26.11.2014. 20:43
Znaci CERACEMO SE MI JOS...
Sreda 26.11.2014. 21:46
CISTA DESTABILIZACIJA BALKANA U REZIJI FASISTA I ZLIKOVACA PREKO OKEANSKIH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online