Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 26.11.2014.
09:40
D. Dekić - Vesti A

"Džaba hapse ako ne oduzmu oteto"

Hapšenje srpskog tajkuna Miroslava Bogićevića na beogradskom aerodromu prilikom pokušaja bekstva još jednom je otvorilo Pandorinu kutiju enormnog bogaćenja u otadžbini na račun građana, a da još uvek nema odgovora kada će i kako opljačkani novac, meren u stotinama miliona evra, biti vraćen državi i građanima.

Zalaže se za drakonske kazne: Miodrag Zec
 

Kontroverznom vlasniku šabačkog Farmakoma MB se kao i nedavno uhapšenom vlasniku Interkomerca Goranu Perčeviću na dušu stavljaju malverzacije prilikom uzimanja milionskih kredita od banaka. Bogićević je uhapšen zbog sumnje da je oštetio Privrednu banku Beograd za 15,5 miliona evra, mada je početkom godine pominjan i kao jedan od najvećih dužnika propale Univerzal banke.

Ništa bez plenidbe

- Cilj nam je da imovina koja je stečena krivičnim delima bude zaplenjena da bi Srbija imala korist od toga i da bi naplatila porez i sva dugovanja. Na ovaj način u slučaju Farmakoma gubimo i škole i bolnice i porodilišta - kazao je ministar policije Nebojša Stefanović.

U javnost je dospela priča da bankama duguje više od 450 miliona evra, dobavljačima više od četiri miliona evra, kao i da je sa 14 miliona evra koje njegovih šest preduzeća duguje za poreze, vodeći dužnik srpskog tajkunskog jata.


Država, prema rečima ekonomskog eksperta Miodraga Zeca, mora da pošalje jasnu poruku da se nikako ne isplati krasti, a u meri u kojoj će to uraditi ogleda se sposobnost aktuelne vlasti.


- Građani su mnogo puta prevareni, od piramidalnih banaka Dafine i Jezde, do preprodaje istog stana desetak puta, a da sankcija nije bilo, pa je sve palo na njihov i teret države. Drakonskim kaznama mora da bude sprečena i sama namera potkradanja, a ako do krađe ipak dođe, neophodne su drakonske kazne - kazao je Zec za " Vesti".


On je dodao da se osim poslovanja biznismena mora pratiti i bankarsko jer su četiri banke uništene u kombinaciji prevara i neznanja.


- Treba sprečiti privatizaciju dobitka i socijalizaciju gubitka, odnosno da svako ko potkrada građane i državu to nadoknadi ličnom imovinom i da odgovara. Time država pokazuje da prevara mnogo košta, i gubitak imovine i gubitak slobode - zaključio je Zec.


Premijer Srbije Aleksandar Vučić je posle hapšenja Perčevića rekao da je i Bogićević uzimao od Srpske banke kredite od nekoliko miliona evra, a kao garanciju davao jalovinu. Vučić je upitan da li je taj zalog bio otpad, odgovorio potvrdno ukazujući da su s obojicom biznismena radili političari. Javnost i poreski obveznici, kako je primetio publicista Marinko Vučinić, "u opustošenoj državi nemaju ništa od zgražavanja državnih funkcionera nad novim slučajem sprege tajkuna i političara".
 

Otpad kao zalog: Miroslav Bogićević

Ekološka i medijska katastrofa

Miroslav Bogićević je nedavno pominjan zbog ekološke katastrofe izazvane izlivanjem toksične jalovine iz njegovog rudnika Stolice. Akter je i medijske afere iz 2012. kada je kupio listove "Politiku" i novosadski "Dnevnik". Pisalo se i da je novac iz Farmakoma MB izvlačio preko ofšor kompanija na Kipar, navodno po nalogu bivšeg demokrate Dušana Petrovića, što je ovaj demantovao.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.11.2014. 09:51
"Džaba hapse ako ne oduzmu oteto" Ovaj i slični njemu, a u zemlji Srbiji ih ima koliko hoćeš, su ojadili Državu i narod ! Treba da se pohapse svi koji su uzeli i dinar od njega, doživotne robije i zaplijena svega što posjeduje, interpolova potražnja računa u starnim bankama itd itd ! Inače, stvarno, džaba ga hapse !!
Sreda 26.11.2014. 10:07
tek kad drug lopata i slicni koji su kupili diplome budu u kaFezu ovaj alfa balija vucici moze da serucka nesto.
Sreda 26.11.2014. 10:11
Samo jedan u nizu /iako vrlo obrazovan i pametan/ koji "pljuje" sistem sa pozicije - sistema ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online