Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2009.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Pustili niz vodu Srbe na Kosovu

"Ova vlast je nastala na dogovoru da kosovske Srbe predstavi kao opterećenje za Beograd i evropski put Srbije," smatra predesdnik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović.

Srpski manastiri na Kosmetu već dva meseca nemaju struju, sa električnom energijom kubure i srpska sela ucenjena potpisivanjem ugovora sa tzv. Kosovsko-energetskom korporacijom (KEK) i plaćanjem zaostalog duga. Kako se približavaju lokalni izbori koje su za 15. oktobar zakazale vlasti u Prištini, kosmetski Srbi su dodatno razapeti između preporuka Beograda i odluka koje bi im olakšale svakodnevni život u pokrajini. Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Ljubomir Kragović (SRS) kaže da će o svim ovim problemima odbor raspravljati na sednici zakazanoj za 10. novembar.


- Idemo sa tim da pozovemo građane da bojkotuju izbore koje je Priština zakazala za 15. novembar - kaže za "Vesti" Kragović.

Još urgentnije pitanje je vezano za isključenje struje srpskim manastirima i domaćinstvima, na kojim rešenjima vi insistirate?
- Jedno od rešenja je uvođenje drugog provajdera, jer Srbi hoće da plaćaju struju ali neće da ih KEK ucenjuje. Neka Vlada Srbije izađe pred međunarodnu zajednicu sa predlogom za još jednog provajdera, a ne da naša država kosovskim Srbima prepušta da sami odlučuju da li će ili ne vlastima u Prištini plaćati struju.

Zašto je važno da vlada u Beogradu zauzme konkretan stav, a ne da izađe sa preporukom?
- Nije to pitanje mesne zajednice i pojedinaca. Ako je to prepušteno Srbima da sami odluče, ajde onda da jedno selo odlučuje da li će se graditi škola ili autoput. Kao da je to odlazak u prodavnicu i kupovina vekne hleba. Pa, ako hoćete kupite veknu kod lokalnog Albanca, a ako nećete ne morate. Neka vlada zauzme stav šta misli o potpisivanju ugovora sa KEK-om, a ako nema rešenje neka kaže - prihvatite privremene institucije, a ne da sutra kaže kosovskim Srbima - vi ste sami to odlučili.

Da li takvo ponašanje vlade govori o njenoj nemoći ili prećutno, kako neki tvrde, gura Srbe u naručje Prištine?
- Vlada Srbije mora da štiti Srbe na KiM ali ona to ne želi, jer je ova vlast i nastala na dogovoru da kosovske Srbe predstavi kao opterećenje za Beograd i evropski put Srbije. Nedavna izjava predsednika Tadića da je interesovanje građana Srbije za Kosovo drastično opalo je posledica rada ove vlade koja koristi medije da javnosti predstavi kako na Kosovu žive Srbi koji pljačkaju i zloupotrebljavaju budžetske pare, umesto da te ljude, koji nemaju osnovnih uslova za život, podrži. Ako danas damo KiM, gde ćemo se zaustaviti?

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 03.11.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online