Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 06.08.2014.
12:08
Danas A

"Vučić ne može da svira na dva klavira"

SAD imaju trenutno više razumevanja od EU za neutralan stav Srbije prema krizi u Ukrajini i Vučićeva izjava za CNN nije iznenađenje, kažu sagovornici Danasa.

Vučić bi da pređe reku bez čamca a da se ne okvasi smatra Franc Lotar Altman 

Izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića za CNN nisu predstavljale iznenađenje za javnost i zvaničnike u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom na to da se on usredsredio, pre svega, na unutrašnje reforme, navode za Danas stručnjaci za spoljnu politiku, komentarišući uključenje srpskog premijera u emisiju čuvene novinarke Kristijane Amanpur.

Sagovornici lista Danas takođe ističu da SAD trenutno imaju više razumevanja za neutralni stav Beograda prema krizi u Ukrajini od Evropske unije.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, kaže za Danas da ga Vučić podseća na čoveka koji "želi da pređe reku a da se ne ukvasi, iako ne postoji most niti trajekt“.

"Podržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim je u redu, ali da li Vučić istovremeno osuđuje aneksiju tog poluostrva? Ne! Naravno da on ne "podržava pripajanje Krima Rusiji sve dok ne prihvata otcepljenje Kosova. Dakle, njegov verbalni trik odnosi se na to da govori u prilog Ukrajine, ali da, istovremeno, ne govori protiv Rusije“, smatra Altman.

Prema mišljenju nemačkog analitičara, budući da je EU uvela nove ekonomske sankcije Ukrajini, Srbija više "ne može da svira na dva klavira u isto vreme“. "Setite se šta se nedavno dogodilo bankama koje nisu poštovale sankcije nametnute Iranu“, precizira Altman.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da je srpski premijer povodom sto dana rada Vlade "dobio značajan prostor u emisiji Amanpurove“, što nije čest slučaj. Govoreći o njegovoj retorici, ona ističe da se Vučić, pre svega, osvrnuo na reformske procese, uključujući domen ekonomije.

"Kada je reč o političkom delu, uočljivo je da je premijer insistirao na Srbiji kao faktoru stabilnosti u regionu, što je ponovio nekoliko puta, iako SAD već izvesno vreme ne gaje bojazan da bi Srbija mogla da bude remetilački faktor. Istovremeno, izbegao je da govori o budućnosti Evrope u kontekstu potencijalne eskalacije nasilja u Ukrajini“, zaključuje Joksimovićeva.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da su premijerove poruke u okviru očekivanog, odnosno onog što američke diplomate žele da čuju.

"Vučić je najviše govorio o reformama, a što se tiče njegovog ponavljanja stava prema Ukrajini, to ne iznenađuje Amerikance. Naime, SAD su daleko benevolentnije prema balansiranju Beograda između Brisela i Moskve od EU“, konstatuje Simić.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.08.2014. 13:11
Imam razumevanja za Vucicev stav ipak je on igrac sa vise likova. krenimo od Radikalne stranke .
Sreda 06.08.2014. 20:57
Njega podrzava Amanpurova najveci srbomrzac,u njenoj emisiji dobio prostora...pa zna li izdajnik sta je ona i kako satanizovala srbe,zaboravlja Vucic sve.Daj boze,ako te ima da svira Vucic,ali u CZ visedecenijsku robiju za izdaju drzave i naroda.
Sreda 06.08.2014. 17:40
Na dva klavira može da svira, ali na dve stolice da sedi ne može. Može samo izmedju njih ili oko njih da šeta, skakuće ili miruje. Jasno? Jasno k`o noć. www.flyingjoymaker.com
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online