Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.08.2014.
18:46
D. Dekić - Vesti A

Bahati gubitaši i skromna sirotinja

Hitnom povišicom neka preduzeća na državnim jaslama rešila su da preduhitre iz Vlade Srbije najavljeno smanjenje plata i penzija. Na ovu žurbu ukazao je i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u parlamentu Zoran Babić ne krijući da ga je ovakva "dosetka" naljutila.

Je li to moguće: Zoran Babić
 



- Nama sledi rez, smanjenje troškova, i prvo smo počeli od Vlade, Skupštine od političara i državne uprave. Da li će to biti dovoljno, nisam siguran - kazao je Babić koji sigurno zna koja se preduzeća poigravaju sa državnom kasom, ali je izbegao da ih navede.


Babić ističe da se vlast žestoko bori da se ti problemi ne preliju na plate i penzije. Iako je obećao da će biti upotrebljene sve mere da to smanjenje bude minimalno, stvarnost ga demantuje jer se smanjenje koverti već pretvorilo u trivijalnu medijsku licitaciju procentima.


Tako se građani Srbije još nisu povratili od šoka koji im je priredio ministar privrede Dušan Vujović najavom o smanjenju od 10 odsto, a iz Fiskalnog saveta je stigla poruka da bi to trebalo da bude 15 odsto, a alternativa je novo povećanje PDV-a od dva odsto.


- Ogromni troškovi državnih javnih preduzeća prete da potope javne finansije Srbije - navedo je Fiskalni savet.

Članovi fiskalnog saveta Srbije
 


Najbolji primeri bahatosti sa platama su i najveći gubitaši. Javnost je saznala da je plata direktora Dušana Bajatovića veća od 1.500 evra, ali kao član u upravnim odborima i po drugim zaduženjima u državi prima čak 28.000 evra, dok je Srbijagas za četiri do pet godina unazad, kako se nedavno čulo iz Fiskalnog saveta, akumulirao gubitak od 1,2 milijarde evra, čime je figurativno rečeno "pojeo" čitav jedan Telekom.

Državu koštaju milijardu evra

Javna preduzeća koštaju Srbiju oko tri odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno oko milijardu evra, kažu u Fiskalnom savetu Srbije. To nije gornja granica jer trošak može biti i veći.
- Ako se odmah zaustavi prelivanje gubitaka javnih preduzeća na budžet, postigle bi se uštede od 400 do 500 miliona evra godišnje. Ako ništa ne bismo preduzeli, imali bismo pet puta veće troškove, od dve ili tri milijarde evra - ocenio je Fiskalni savet.

Čelnik Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović zarađuje oko 2.000 evra, a preduzeće dnevno gubi 100.000 evra, zbog loše organizacije, i čak 650 raznoraznih direktora. Preglomazna administracija EPS-a godišnje košta neverovatnih 36 miliona evra, a iz tog preduzeća se umesto namere o štednji najavljuje strujni udar na džep građana u vidu viših računa za 15 odsto.

POVEZANE VESTI

Subota 02.08.2014. 09:02
Кад будем чуо "господо" посланици да сте се одрекли ресторана са смешно багателним ценама, бесплатних фризера и повластица за све и свашта, тада ћу поверовати да сте озбиљни и да је стезање кајша неминовност. А без тога нисте моји посланици и ја вас презирем !
Nedelja 03.08.2014. 07:51
A u zdravstvu,policiji,prosveti..obican radnik radi za dvadesetak hiljada dinara.Bruka i sramota,radnici elektrodistribucije sa srednjom skolom,radnici vodovoda...svi primaju preko 60000 dinara,a ekonomista u zdravstvu 27000 dinara,bruka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online