Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.08.2014.
09:11
E. V. A

Carinski propisi na jednom mestu (16): Naplata PDV na pošiljke

Na visinu uvoznih dažbina možete da se žalite pre preuzimanja i naplate uvoznih dažbina. Pošta je dužna da primaocu stavi na uvid Uvoznu poštansko carinsku deklaraciju i da ga obavesti da pre preuzimanja pošiljke može podneti prigovor na nalaz carinarnice. Tako da će u slučaju podnošenja prigovora, pošta neotvorenu pošiljku vratiti pošti carinjenja, zajedno sa deklaracijom, sprovodnicom i prigovorom primaoca radi sprovođenja ponovnog postupka carinjenja.

Foto: Ilustracija


Jedan od razloga koji može dovesti do toga da iznos dažbina bude veći nego vrednost robe, jeste slučaj kada pristigla roba podleže naplati carine i PDV-a, a u carinsku osnovicu uđe i trošak poštarine. Inače, cena transporta ulazi u carinsku osnovicu. Dešava se da građani umesto obične pošte, koriste usluge kurirskih službi (DHL, FEDEH, UPS itd.), čije su usluge znatno skuplje i samim tim mogu da podignu carinsku osnovicu.


Imate pravo na "Reklamaciju zbog oštećenja ili umanjenja sadržine poštanske pošiljke" po članu 67. "Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga":


"Primalac ili drugo lice koje je, prema odredbama ovih opštih uslova, ovlašćeno za prijem pošiljaka, treba odmah prilikom uručenja, a najkasnije narednog radnog dana, da reklamira prijem oštećene pošiljke ili pošiljke sa umanjenom sadržinom. Poštanski operator je dužan da se o osnovanosti reklamacije primaoca ili ovlašćenog lica izjasni u roku od 30 dana od dana prijema reklamacije".
 

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke
13. Plaćanje za pošiljke
14. Žalba na procenu pošiljke

Takođe imate pravo na "Reklamaciju u slučaju neuručenja ili prekoračenja roka za uručenje poštanske pošiljke" po članu 68. istog Pravilnika. Te reklamacije se upućuju poštanskom operatoru.


Po prijemu pošiljke carina naplaćuje carinske dažbine (ukoliko ih ima) i PDV, a sve ostalo nisu takse koje građanima naplaćuje carinska služba.


Podsećamo da se PDV plaća na sve pošiljke, pa i na pošiljke male vrednosti. Dakle, platili biste PDV čak i da je vrednost vaše pošiljke niža od ove koju ste naveli. Poresko oslobođenje propisano je za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra.


Stranka ima pravo da izrazi svoje neslaganje sa iznosom procenjenih dažbina i izrazi prigovor na nalaz carinarnice, pa ukoliko je roba ocarinjena na CI Pošta Beograd, prigovor možete uložiti u Vašoj najbližoj pošti i uz isti priložiti svu prateću dokumentaciju (fakturu, izvod iz banke, svift...) i nasloviti ga na Carinsku ispostavu Pošta Beograd, ulica Savska 2, 11200 Beograd.


Ukoliko primalac pošiljke, smatra da je vrednost pošiljke od strane carinskih organa procenjena nerealno, neophodno je da se zahtevom obrati carinarnici u kojoj je ocarinjena pomenuta roba.


Carinarnica će uvidom u dokumentaciju podnetu uz zahtev, a imajući u vidu okolnosti pod kojima je izvršen njen uvoz doneti odgovarajuću odluku o osnovanosti zahteva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online