Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 20.07.2014.
05:30
J. Arsenović - Vesti A

Vlada popustila samo kod trudnica

Trudnice ipak neće moći tako lako da dobijaju otkaz po izmenjenom Zakonu o radu koji je usvojen pre dva dana i pored protesta i protivljenja reprezentativnih sindikata.

Trudnice ipak neće moći tako lako da dobijaju otkaz po izmenjenom Zakonu o radu
 

Zahvaljujući amandmanu opozicije koji je na kraju usvojen, zadržano je do sada postojeće rešenje prema kome poslodavac ne može da otpusti porodilju ili trudnicu, kako je prvobitno bilo predloženo, čak i ako je žena na održavanju trudnoće.


Amandman je predložila zamenica predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić, ali je istovetan podneo i šef poslaničke grupe Demokratske stanke Borko Stefanović.

- Moralo se zadržati postojeće zakonsko rešenje, a to je upravo zaštita trudnica i porodilja jer ih primarno moramo zaštititi od davanja otkaza - izjavila je Olgica Batić po izglasavanju izmena Zakona radu.


Ovo je jedini ustupak na koji su pristali poslanici vladajuće većine usvojivši zakon ogromnom većinom od 190 glasova i odbacujući više od 160 podnetih amandmana.

Zloupotrebe bile i do sada

Olgica Batić je istakla da je predlogom zakona bila predviđena mogućnost otkaza trudnicama zbog, na primer, toga što ne ostvaruje rezultate rada.
- To je apsurdno jer je nemoguće očekivati od žene u sedmom ili osmom mesecu trudnoće da ostvaruje rezultate koje bi mogla da ostvaruje žena na početku trudnoće ili žena koja nije trudna. Praksa je pokazala da su poslodavci tu mogućnost često koristili i zloupotrebljavali.

Ugovori na određeno vreme potpisivaće se na dve, a ne na godinu dana kako je bilo do sada.

Za otpremninu će se računati dve prosečne zarade zaposlenog, a ne tri, koliko je bilo do sada. N

aknade zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak iznosiće minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca, a ne za sve godine radnog staža. Na tome su posebno insistirali poslodavci, pravdajući se da su oni ranijim rešenjem destimulisani da zapošljavaju ljude u stalni radni odnos jer rizikuju da moraju da im plate otpremnine za celokupan radni staž iako je radnik radio kod njih samo nekoliko godina.


Novina je i da zaposleni ima pravo na naknadu za noćni rad, ali ne i za smenski.

Prema novom zakonskom rešenju, zaposleni će imati pravo na pet dana plaćenog odsustva za venčanje, rođenje deteta ili smrt člana porodice, umesto sedam kako je bilo do sada. Tokom godišnjeg odmora radnik ima pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje plate iz prethodna tri meseca.


Jedinu prednost koju će zaposleni ostvariti novim zakonom jeste to da će godišnji odmor kod novog poslodavca moći da koristi već posle prvog meseca rada, a ne posle šest meseci koliko je bilo nužno da provede na novom poslu prema starom zakonu o radu.
Vlada koja je ostala gluva na zahteve sindikata da se ne ide u drastično smanjenje radničkih prava izmenjeni Zakon o radu okarakterisala je kao prvi reformski propis koji će stvoriti bolji poslovni ambijent i omogućiti lakše zapošljavanje, dok su sindikati ostali pri tvrdnji da će novi propis doneti samo još više otkaza i povećati ionako ogromnu armiju nezaposlenih.

 

Penziju - ko dočeka

Skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji predviđa izjednačavanje uslova za odlazak u penziju žena i muškaraca. To izjednačavanje će ići postupno kako bi 2032. i slabiji pol sa 65 godina života odlazio u penziju.
Zakon stupa na snagu 1. januara sledeće godine, s tim što deo koji predviđa da žene koje su rodile jedno dete dobijaju šest meseci, dvoje - godinu, a troje - dve godine dodatnog staža, počinje da se primenjuje tek 2032. godine.

Nedelja 20.07.2014. 05:57
pa vi pljujte po komunizmu ali je radnik tad imao najveca prava.
Nedelja 20.07.2014. 08:59
Dobro ste se sjetili, majku vam antisociološku. Pederima biste da li sva prava, kao da na njima porodica počiva, a ženama pakao od života napravite kad ostanu trudne. Još mi kukate oko nataliteta. Đubrat licemjerna! Sanjam dan kada poslanici-političarčići-"državnici" neće imati nikakva prava, politika se ugasiti, otvoriti zatvori i stubovi srama, pa da svako dođe i jajima gađe bagru!
Nedelja 20.07.2014. 12:24
Радио сам у хотел парк Нови Сад..Код тзв.. бизнисмена бутуровић,који је све само не бизнисмен..То је пре би рекао нека враса неуспелог,неоствареног мафијаша,са огромним процентом оног примитивног у себи...Код њега је било лакше добити отказ него заслужену зараду,да би ти притом протеривања из хотела увалио папир у ком је већ све унапред написано..Како се ТИ напушташ тај буђави хотел(компанија је тешка реч),и то све,ако одбијеш уз претњу,па према многима и употребу физичке силе.. Приликом тужбе због не исплаћенић плата и уплате доходака,суд шути.. Чак и ако си приложио све доказе,и покренуо тужбу,они и даље не придтају да позову одговорне.. Ту је проблем..проблем је у судству..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online