Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.07.2014.
05:16
D. Dekić - Vesti A

Prepisivači ugrozili akademce u dijaspori

Poplava lažnih doktorata srpskih političara na diskutabilnim privatnim univerzitetima alarmirala je deo akademske dijasporske javnosti kada je sumnja u plagijat pala i na doktorat beogradskog gradonačelnika Siniše Malog odbranjen na državnom Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Narušen ugled. Fakultet organizacionih nauka 


Zabrinutost zbog urušavanja stečenog ugleda te visokoškolske ustanove iskazala je grupa bivših studenata koji studiraju i rade na univerzitetima širom sveta, u pisanom obraćanju dekanu FON Milanu Martiću. Oni smatraju da FON treba da spere ljagu formiranjem nezavisne i nepristrasne komisije koja bi ispitala navode o plagijatu i dala argumentovan odgovor na svaku optužbu. Zahtevaju i da taj fakultet po ugledu na najbolje svetske škole usvoji vodič za pisanje studentskih radova i nabavi softver za otkrivanje plagijata.


Prema oceni profesora dr Miroslava Prokopijevića, tužno je što sve provere javnih optužbi za plagijat nisu odmah izvršene, već je morala da se čeka reakcija akademaca iz dijaspore.


- Sve je jasno kao dan, da je taj doktorat čist plagijat i da tu nema šta više da se utvrđuje. U svetu je moralno, a moralo bi da bude i kod nas, da se, kad je nešto otkriveno, izađe u javnost sa istinom, da se Malom poništi doktorat i oduzme doktorska titula - kaže Prokopijević za "Vesti".

Ambrozija u sistemu: Miodrag Zec
 


Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miodrag Zec kaže da ga cela situacija figurativno podseća na bosansku narodnu izreku "ima marveni doktor i onaj za ljude".

Jadna slika

Miroslav Prokopijević kaže da ukoliko FON ne istera do kraja istinu o doktoratu Malog na čistac, "pašće na niske grane" rejting te visokoobrazovne ustanove.
- Izuzimajući ne baš veliki svetli broj primera, mogu da kažem da je nažalost na našim univerzitetima prilično jadno stanje, što je i slika celokupnog našeg obrazovnog sistema - zaključio je Prokopijević.


- Ambrozija je izgleda zahvatila ceo naš obrazovni sistem, posebno ovaj novi, jer se očito kukolj sve više prenosi na žito. Vrednosti se moraju negovati od osnovne škole, a kod nas je krenulo po sistemu ne moram da učim u osnovnoj školi, pa se proširilo sve do fakulteta - kaže Zec za "Vesti" i ističe da je neophodno da se u ozdravljenju društva vrati na njegove temelje u obrazovanju, sudu, policiji, vojsci.

Narušavanje ugleda

Ugledni akademci iz dijaspore iz Evrope i SAD u pismu dekanu FON-a ukazuju da je to fakultet za koji vlada najveće interesovanje na Univerzitetu u Beogradu i da je kao jedan od svega nekoliko domaćih fakulteta priznatih u inostranstvu pružio primer drugima.
Optužbe za plagijat stigle su nedugo pošto su studenti FON-a zauzeli treće mesto na svetskom takmičenju u rešavanju studije slučaja Belgrade Busineš International Case Competition
2014. Beogradski studenti podelili su bronzanu medalju sa Univerzitetom Porta, iza dvostrukih šampiona sa Nacionalnog univerziteta Singapur i Tehnološkog univerziteta Kvinslend iz Australije.


- Kada imate šugavu ovcu u zdravom stadu, izbacite je i stvar ste rešili, ali kad imate zdravu u šugavom stadu, onda ove šugave mogu da izbace tu jednu zdravu - iznosi strahovanje dr Zec koji kaže da je ozdravljenje države i društva dugo i bolno, ako ga uopšte bude.

Ne može tako: Mihajlo Popesku
 


On podseća da je još u vreme afere "Indeks", odnosno korumpiranih profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu ukazivao da se stvar mora odmah raščistiti, ali se sve na tom otkriću završilo.

Potpisnici

Pismo dekanu FON-a su potpisali doktorandi iz EU i SAD: Marija Bjeković Obradović, Vuk Janošević, Marin Jovanović, Vitomir Kovačević, Miloš Milićević, Darko Nikolić, Stevo Pavićević, Mihajlo Popesku, Marko Stevanović i Velimir Tasić.

Jasno kao dan: Miroslav Prokopijević
 


- Državni fakulteti u Srbiji su, ipak, hiljadu puta bolji od privatnih, ali se nažalost i oni nađoše u tom kolu. Ovakva pojava ne sme se lečiti pilulama, već hirurškim rezom - kaže Zec i ističe da se mora, kao u Nemačkoj, utvrditi da na visokim sudskim i drugim funkcijama u državi mogu da budu samo ljudi sa diplomom državnog univerziteta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 05:50
Како нам је јадно школство.Све се своди на учење напамет.
Četvrtak 17.07.2014. 08:59
Na kraju, te privatne fakultete treba pod hitno politi hladnom vodom i pokazati im gde im je mesto u cosku! To pokazuje i world ranking: Beogradski Univerzitet je na 509 mestu, dok su Megatrend i ostale megableje na 10033 mestu i nize u svetu!!! Drzavni fakulteti u Srbiji nisu hiljadu, nego deset hiljada puta bolji od privatnih, pa samim time moraju imati direktnu prohodnost i prioritet pri zaposljavanju u drzavnoj sluzbi! http://www.webometrics.info/en/europe/serbia
Četvrtak 17.07.2014. 07:03
Imamo mi dosta koji su na visokoj duznosti a ne kulturno se ponasaju sto dokazuje ne dostatk obrazovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online