Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.07.2014.
22:32
Beta A

Dačić: Cenimo pomoć UN oko poplava

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak u Njujorku s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i administratorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark.

Zahvalio se čelnicima UN na brzoj reakciji i pomoći koju su uputili Srbiji za vreme poplava: Ivica Dačić i Ban Ki Mun
 

On je pozvao članice svetske organizacije da se odazovu Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Zabrinutost zbog izbeglica

"Nezavidnu ekonomsku situaciju opterećuje i veliki broj izbeglica i interno raseljenih lica. Ove ranjive grupe predstavljaju jedan od najkrupnijih problema sa kojima se Srbija suočava... Nalaženje trajnog i održivog rešenja za ove ranjive grupe ostaje jedan od glavnih zadataka Vlade", kazao je.
On je naveo i da je zbog toga Srbija duboko zabrinuta zbog preranog usvajanja Preporuke UNHCR u aprilu ove godine, o kolektivnom prestanku izbeglickog statusa licima koja su u periodu od 1990. do 1995. prognana iz Hrvatske.

"Srbija duboko ceni spremnost međunarodne zajednice da na poziv Evropske komisije, Francuske i Slovenije organizuje Međunarodnu donatorsku konferenciju u Briselu na kojoj će se predstaviti donatorima Izveštaj o proceni štete koju su katastrofalne poplave ostavile za sobom u Srbiji i BiH u maju", rekao je Dačić u obraćanju učesnicima tog skupa.

On je rekao da je za Srbiju "veoma važan uspeh ove Donatorske konferencije" i pozvao članice UN da učestvuju na njoj, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsećajući na štetu izazvanu poplavama u Srbiji, Dačić je izrazio zahvalnost UN i njenim članicama na brzom dostavljanju humanitarne pomoći i angažovanju svojih timova za procenu štete izazvane katastrofalnim poplavama.

"Bez velikodusne bilateralne pomoći i podrške UN, ne bismo mogli da pomognemo svim građanima kojima je pomoć bila preko potrebna", dodao je on.

Govoreći o ostvarivanju ciljeva postavljenih Milenijumskom deklaracijom, Dačić je rekao da je Srbija postigla osnovni cilj i uspela da u periodu do 2008. smanji broj siromašnih za polovinu.

"Nažalost, situacija se pogoršala u doba globalne finansijske krize. Stope nezaposlenosti i siromaštvo beleže rast", rekao je srpski ministar i dodao da je, kao zemlja srednjeg dohotka, Srbija suočena sa posebnim razvojnim izazovima u iskorenjivanju siromaštva.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.07.2014. 10:24
Mogu oni da pomognu, samo kome će ta pomoć da ode.
Ponedeljak 07.07.2014. 23:32
https://www.youtube.com/watch?v=wmjSqgNqT9s
Utorak 08.07.2014. 09:20
Pazi ovo zabrinuli se zbog izbeglica iz 1990 i njihovog statusa.Kukala majka onome kada ovi preuzmu brigu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online